Sempre que et donen una moneda de dos euros de canvi cal mirar-la bé. Per evitar ser enredat, recordem que hi ha monedes que semblen de dos euros i no ho són -són peces d’aparença semblant, que valen menys de 10 cèntims, de curs legals en altres països- i també per si et cau a les mans una moneda d’aquestes que valen molts diners, per la seva tirada reduïda o per alguns errors de fabricació.

Ara, però, hi ha un tercer motiu: trobar la nova moneda de dos euros que ja circula per Espanya i que serveix per recordar la figura del navegant espanyol Juan Sebastián Elcano i la seva volta al món que va finalitzar l’any 1522. 

La volta al món amb el Noa Victoria

Va ser el 6 de setembre d’aquell any que Elcano va finalitzar, després de més de tres anys, a bord del Nao Victoria, comandada per ell, la volta al món. Per celebrar la gesta, d’ara fa 500 anys, s’ha editat aquesta moneda. 

Dos Euros

Imatge d'una moneda de dos euros amb la figura del navegant espanyol / FNMT

Ningú amaga la importància d’aquesta volta al món de Juan Sebastián Elcano i les repercussions i avenços en l'àmbit científic que va propiciar el que es va poder conèixer i estudiar arran del viatge; entre d’altres, també la confirmació que la terra no era plana. La imatge d’Elcano és una que es va fer, en format retrat, i que es pot veure al Museo Naval de Madrid.

La moneda de Juan Sebastián Elcano

La Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT) editarà un milió d’aquestes noves monedes que seran posades en circulació, de manera gradual, durant el primer trimestre de 2022 per tot Espanya. Ja és una de les peces que els col·leccionistes, que esperen amb desig aquests monedes, estan esperant. 

La moneda porta les inscripcions de l’any de sortida i arribada de la volta al món: 1519 i 1522 i també el nom del navegant i una frase en llatí: PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME; “Vas ser el primer que la volta em vas donar”. Al cantó de la moneda s’hi pot llegir 2 i diverses estrelles, que es van repetint de manera seqüenciada. 

MonedaDosEuros

Detall de la moneda sobre els 500 anys de la volta al món / FNMT

Durant aquest 2022 també s’editarà la moneda amb una imatge del Parque Nacional de Garajonay, un espai natural protegit ubicat a l’illa de la Gomera, a les Canàries, amb el mateix nombre de peces que la d’Elcano.

Monedes de gran valor

Tot i que per la seva tirada, d’un milió de peces, la moneda de Juan Sebastián Elcano no serà de les més buscades, sí que entrarà a la llista de les monedes commemoratives, unes peces que van guanyant valor amb el temps i que, just surten de la fàbrica, ja valen més que els dos euros que marca la peça. 

D'altra banda, ens pot passar tot el contrari: que ens donin gat per llebre amb una moneda semblant als euros, però amb un valor molt inferior, com aquestes que ha fet públiques la Guàrdia Civil.