Luis Rodríguez-Toubes, un jove mallorquí de 22 anys, acaba de sortir de presó. Complia condemna per estafar diverses famílies perquè li cedissin el seu patrimoni, guanyant milions i vivint una gran vida de què presumia. També assegurava que la seva família era amiga del rei Felip VI. La seva estafa va ascendir als 38 milions d'euros i així va ser un dels casos més sonats, el dels senyors de Garonda.

Luisito, el noi mallorquí que va estafar 38 milions

Juan Ferrando i Ana María Bennaser, un matrimoni de 67 i 58 anys, sense fills, ambdós descendents de terratinents mallorquins dels quals van heretar una fortuna van ser les víctimes perfectes per al Luisito, nom afectuós pel qual el coneixien.

Es presentava com a net d'un contraalmirall de l'Armada, nebot del comte Torata i assegurant una estreta relació amb Felip VI. A més, era net del metge de la família i el fill de Catalina Roselló, la veïna de la seva casa d'estiu.

Luisito presumia del seu diners / RRSS

Luisito presumia dels seus diners / RRSS

El matrimoni, conegut també com a senyors de Garonda, van veure a Rodríguez-Toubes com l'administrador perfecte per ampliar el seu patrimoni: quinze finques repartides per Mallorca i valorades en 38 milions d'euros.

Amb tota la confiança, li van obrir la seva casa el 2011, i ell els va oferir, d'entrada, l'anomenada "casa de la criada", una "propietat semienderrocada contigua a la casa de la senyora, la finca del costat del nostre xalet davant el club nàutic de S'Estanyol", explicava Ana María Benasser en el judici celebrat un any després.

Primera venda: amistat amb el rei Felip VI i una casa en ruïnes

"La hi vam comprar perquè ens va dir que tenia també certs drets per a la compra preferent de la casa de la senyora, llavors propietat de la Caja de Ahorros del Mediterráneo, la CAM".

Segons el jove, "abans havia estat de la seva mare, Catalina, però quan la va vendre, el nou propietari no va pagar la totalitat del preu. En Luis ens va convèncer que ell, com apoderat de la seva mare, obtindria millor preu per la compra", va afegir la dona en declaracions al jutge recollides pel Diario de Mallorca.

El preu va acabar fixant-se en un milió d'euros, dels quals el matrimoni només en va poder reunir 700.000, que van lliurar en diversos xecs a Rodríguez-Toubes. "Llavors ens va dir que no podíem fer-nos enrere o perdríem tot el que havíem pagat", va declarar la dona.

Cedeixen tot el seu patrimoni al jove com a aval per a la compra

Davant d'aquesta espècie d'amenaça, van acceptar donar gairebé tot el seu patrimoni al jove, incloses diverses cases que tenien llogades.

L'objectiu de tot això era, segons el Luisito, que pogués fingir solvència al banc i aconseguir d'aquesta forma, juntament amb uns presumptes bons que l'estafador tenia a la CAM, que l'operació es tanqués.

"En Luis ens va dir que ell guardaria les escriptures en un calaix i ens les lliuraria juntament amb la casa. La cessió era fictícia, només per exhibir davant de la CAM," va explicar Bennaser.

Però a l'estiu tot va saltar pels aires amb l'arribada d'una comissió judicial a S'Estanyol, que va canviar els panys de la casa de la criada i la de la senyora, per a sorpresa de les víctimes.

Ells van explicar que acabaven de comprar una de les cases i estaven tramitant l'adquisició de l'altra, però la resposta ja va aixecar sospites: "Això és una estafa". Quan van trucar al Luis per demanar-li explicacions, els va contestar: "No tinc diners per fer marxa enrere en aquests negocis".

Es destapa l'engany: acord fals i sense dret a viure a casa seva

Els senyors de Garonda es van assabentar llavors que no hi havia acord amb la CAM i que havien assumit sense saber-ho els impostos de les donacions, a més d'haver perdut l'usdefruit dels seus habitatges -el dret a habitar-les i gaudir-les en vida-, inclosa la seva residència del moment a Llucmajor.

Luis Rodríguez-Toubes en televisió / Antena 3

Luis Rodríguez-Toubes en televisió / Antena 3

Van tornar a veure's al jutjat quan el jove va ser imputat. Allà, el nou milionari es va defensar assegurant: "Un dia em van dir que no tenien fills i que els agradaria que el seu patrimoni quedés en algú de la seva mateixa corda, de la seva mateixa classe social. Llucmajor és un poble petit i hi havia quatre famílies que destacaven: la d'ells, la de la meva mare i alguna més".

Rodríguez-Toubes condemnat a la presó i a tornar tot

Finalment, l'Audiència de Palma va condemnar Rodríguez-Toubes a set anys de presó per estafa el desembre de 2015.

Segons la sentència, el Luisito, que Ferrando i Bennaser coneixien des de petit, es va aprofitar que la parella confiava cegament en ell per desposseir-los del seu patrimoni, sabent que "eren persones peculiars, d'escassa formació cultural, que quan confien en algú, ho fan amb confiança plena".

Luisito / EFE

Va ser condemnat a set anys de presó per estafa / EFE

Es va ordenar també anul·lar totes les donacions i tornar les finques al matrimoni, a més de condemnar en Luis i la seva mare a pagar una indemnització de 389.154 euros que, segons el mitjà citat, ja s'ha pagat.

Cinc anys en Mas d'Enric: ja està en llibertat

La confirmació de la sentència en el Tribunal Suprem va arribar l'octubre de 2016, quan es va ordenar el seu ingrés immediat a la presó.

Però en Luisito va desaparèixer i es va ordenar la seva crida i cerca fins un mes després, quan es va presentar voluntàriament per complir la seva condemna. Això sí, va triar la presó de Mas d'Enric, a Tarragona, una de les més modernes d'Europa, proveïda de piscina olímpica.

I ara, cinc anys després, el mateix mitjà ha pogut confirmar de fonts penitenciàries que el jove ja ha sortit de la presó i està en règim de llibertat condicional.