El restaurant Nicolás, situat al barri madrileny de Salamanca, va ser escenari de múltiples dinars de Joan Carles I i altres personalitats com Gabriel García Márquez, però va haver de tancar el 2009 per la crisi, que va enfonsar tants altres negocis. Ara torna a estar a vessar de gent, encara que amb un nou atractiu: un menú de 9, 75 euros al barri més car de la capital espanyola. Així és Villalar.

El restaurant dels banquets de Joan Carles I

Durant quinze anys, el negoci va estar a càrrec de Juan Antonio Méndez, que el va obrir el 1994 juntament amb la seva dona i va abaixar la persiana el 2009 a causa de "motius personals".

Tal com recull en un reportatge d'El Periódico, el crític gastronòmic José Carlos Capel el definia així en els 90: "El seu secret consisteix a oferir una cuina casolana, ben elaborada, que revela uns llampecs d'enginy semblants a l'afecte que Méndez demostra per la cuina".

I al mateix mitjà, Méndez revelava: "Tenia un algoritme per als preus dels vins que no era lineal i que no tenien altres restaurants. Com més car era un vi, inferior era el preu que jo li sumava. Estimulava el consum de vins bons".

Restaurant Nicolás, 25 anys d'història

Evidentment, el restaurant va ser tot un èxit. Amb 25 anys d'història -va estar 10 anys al carrer Cardenal Cisneros-, era més que difícil trobar una taula lliure. I més quan la seva fama va arribar a les altes esferes i va començar a freqüentar-lo el rei emèrit o Gabriel García Márquez.

Joan Carles I / Wikimedia

Joan Carles I / Wikimedia

Per a aquesta espècie de visites comptaven amb un reservat de 20 metres quadrats, amb una barra de bar i lavabos propis situada al fons del restaurant. Tenia capacitat per a catorze persones i per ell van passar multitud d'artistes i persones d'alt nivell del país. Els plats estrella: cigrons amb calamarsons i mongetes de Navarra.

Ara és un bar de menú, el Villalar

Ara ja no allotja banquets reals, però continua estant ple cada dia. Ara reuneix obrers, jardiners i escombriaires de l'exclusiu barri de Salamanca, atrets per un menú del dia a 9,75 euros. Es diu cafeteria Villalar, al carrer amb el mateix nom, a prop de la Puerta de Alcalá.

Cafeteria Villalar / GM

Cafeteria Villalar / GM

El nou propietari, Daniel Sanz, envia el menú del dia als seus clients més fixos per WhatsApp: un primer, un segon, postres i beguda conformen el dinar de migdia més barat de la zona, tal com relata el mitjà citat.

Segons Sanz, qualsevol dia entre setmana poden arribar a servir entre 120 i 140 menús. I recalca: "Això no és res, quan estàvem a Villanueva arribàvem a donar 500 dinars un dia. Teníem el menú a sis euros". I el secret: "millor haver més clients de tenir el menú més car".

Menjar per 9,75 euros

Òbviament, es tracta d'un negoci sacrificat, com tots els establiments hotelers, d'alta i baixa categoria. Així ho defineix ell mateix a El Periódico: "Hi ha gent que em diu 'fotre, ho tens sempre ple, segur que t'estàs fent d'or'... sí, clar, per això m'aixeco cada dia a les sis del matí".

Paga 6.000 euros de lloguer mensual per aquest local de 200 metres quadrats, paga sis nòmines i arriba a fi de mes sense gaire pompa. Això sí, l'èxit està assegurat per al lloc que va ser cau del rei emèrit.