Tres encaputxats van perpetrar un intent de segrest en una urbanització de Calella (Maresme) el passat 20 de juny. Un cop identificada la víctima, la policia va descobrir que en realitat era el presumpte estafador més buscat del Brasil, Rodrigo Marques do Santos, director general de l'empresa de bitcoins, Atlas Quantum, segons informa La Vanguardia. L'estafador va fugir l'any 2021 després d'estafar un bilió d'euros a 40.000 inversors. Actualment, Rodrigo Marques vivia en una casa molt luxosa i amb tota mena de dispositius de seguretat, fins i tot homes armats.
Història d'una estafa que acaba amb atropellament
Marques do Santos va estafar milers de persones, entre elles Matheus Muller, que assegura que el brasiler "va posar una empresa a nom del seu cunyat i la direcció era la seva casa a Calella". Muller va viatjar des del Brasil fins a Espanya el novembre de 2021, acompanyat de dues víctimes més de Marques, Fabrizio Santos i Marcos Vinicius Viera, per recuperar els seus diners. Tanmateix, aquest intent gairebé acaba amb la seva vida. En intentar contactar amb l'estafador, els homes pagats per Marques do Santos els van perseguir i intentar atropellar, fet que els va obligar a fugir.
Així estafava les seves víctimes
La Policia Federal del Brasil assenyala que l'organització manté una estructura piramidal i que té desenes de causes judicials obertes. L'estafa, segons la policia, es produeix quan Atlas - l'empresa de bitcoins de Marques do Santos - incompleix la promesa de retornar les rentes fixes sobre les inversions que han realitzat les víctimes, "rendiments superiors al 5% amb arbitratges de bitcoins". Aquesta pràctica d'arbitratge de bitcoins consisteix a comprar criptomonedes a un baix cost per vendre-les amb un preu molt més alt. Al país sud-americà l'estafa va tenir una gran repercussió perquè va fer servir personatges famosos per publicitar-la.
"En un principi tot anava bé. Vaig arribar a guanyar 30.000 euros amb una inversió de 3.000", explica Jorge Eugenio Bocchiardo, enginyer aeroespacial resident a Barcelona. El mateix li va passar a Ofir Avny, que reconeix perdre uns 4,9 bitcoins, equivalent a uns 100.000 euros. Unes xifres realment molt elevades.
L'estafa d'Atlas Quantum es produeix després que els clients intentessin recuperar les seves inversions. Fins a l'abril de 2021, Marques do Santos sí que pagava el 5% dels rendiments, però el problema va arribar quan les víctimes volien accedir als seus fons. L'alarma va saltar entre les persones estafades, un total de 40.000, que van iniciar una reclamació davant de tribunals i la policia brasilera.
Una demanda col·lectiva
Gran part de les víctimes de Marques do Santos s'han agrupat en una causa judicial al Brasil per poder fer justícia. Tanmateix, el bufet d'advocats que porta el cas assegura que serà un procés difícil perquè en aquest país sud-americà "no hi ha una legislació específica contra els delictes econòmics de les piràmides financeres".
Els advocats detallen que es troben en un procés de bloqueig dels comptes i les propietats de l'estafador, però també lamenten que és tard perquè segurament ja ho té repartit en paradisos fiscals. Estimen que la seva fortuna podria ascendir a 2.000 milions de dòlars.
Actualment, el procés judicial se segueix des de la 10a Vara Criminal de la Subseçao Judicataria de Sao Paulo, que manté oberta una investigació en la prefectura de la Policia Federal del Brasil. A més, segons les informacions, la policia del país sud-americà ha demanat col·laboració a la policia espanyola.