Ucraïna viu un nou dia assetjada per les tropes russes enviades per envair el país dijous passat, amb Vladímir Putin al comandament. Els morts ja es compten per centenars i Europa espera en joli els avenços d'aquesta nova crisi humanitària. Tanmateix, de les desgràcies també es treuen negocis, i això és el que està fent una banda de ciberdelinqüents, que demanen donacions en Bitcoin fent-se passar per ciutadans ucraïnesos en perill.

La nova estafa que es fa passar per ucraïnesos en perill

Així ho ha explicat la companyia d'antivirus Avast, que informa en un comunicat que, des de l'inici dels bombardejos a Ucraïna, hi ha una xarxa d'estafadors que ha enganyat diverses persones fent-se passar per ciutadans ucraïnesos que  presumptament necessiten ajuda urgent, sigui dins del país o com a refugiats en els estats veïns. Encara que no és res nou que aquest tipus d'estafes sorgeixin enmig del caos, en aquest cas hi ha una novetat: les donacions es demanen per Bitcoin.

bitcoin 2008262 1920

Aquestes estafes es demanen amb Bitcoin / Arxiu

Bitcoin, una de les criptomonedes més conegudes i controvertides, és un mètode de pagament que dificulta molt la identificació i localització del destinatari final, a més de no poder localitzar-se o traçar la trajectòria que ha fet els diners i per, tant, ser pràcticament impossible de detectar com a estafa. Una altra particularitat d'aquest cas és que la campanya s'ha dut a terme a través de xarxes socials com a Twitter i fòrums.

Ajuda humanitària falsa a través de Bitcoin

És important fixar-se en el nom de l'usuari, no verificat i en el qual es llegeixen números i lletres aleatoris, que es fan passar per persones ucraïneses que necessiten ajuda financera desesperadament. També s'ha pogut saber que estafes similars s'estan difonent en TikTok i altres xarxes socials, i des d'Avast proposen sempre la mateixa solució: desconfiar dels usuaris desconeguts i no enviar-los diners directament.

Estafa ucraïnesa Bitcoin

Especialment, es demana de no utilitzar criptomonedes per evitar aquest tipus d'estafes, que després són molt difícils de rastrejar. En cas de voler ajudar les víctimes de la invasió russa a Ucraïna, és millor fer-ho a través d'organismes oficials i fiables, així com associacions sense ànim de lucre. De fet, des d'Ucraïna s'ha publicat un llistat d'opcions d'ajuda per a persones que des de la llunyania no podem ajudar de forma directa.

Per donar les forces armades ucraïneses per contenir la invasió de Rússia es pot acudir a organitzacions com Come Back Alive o Army SOS. Pel que fa a ajuda humanitària trobem Ukrainian Red Cross -la Creu Roja ucraïnesa-, United Help Ukraine o organismes especialitzats en l'ajuda a nens, com Voices of Children.