Iván Briongos Lobato va néixer a Barcelona fa trenta-un anys. Actualment, viu a Palau-Solità i Plegamans, a 32 quilòmetres de la capital catalana. Es defineix com un jove emprenedor, expert en Network Marketing, malgrat no tenir cap títol oficial que ho acrediti. El que sí que és cert és el seu èxit a la xarxa social d'Instagram, on suma 45.800 seguidors. El seu lema de vida és: viu sense límits. Segons Briongos, el seu objectiu és "educar, inspirar i impactar". Tot i no aconseguir educar i inspirar, sí que ha assolit el seu propòsit d'impactar. La Policia Nacional el va detenir el passat mes de març per l'anomenada "Operació Carcoma". Segons els agents, és considerat un dels líders d'una de les majors sectes de criptomonedes d'Espanya: "Awaken Dreamers", dedicada a l'estafa piramidal.
La imatge d'un empresari exitós
El jove català projecta una imatge de luxe i excentricitats a dojo. Imita els actuals influencers amb les seves imatges presumptuoses. “Aquí estem família. Un dia més al Carib. Val la pena viure els teus somnis", va escriure en una imatge a Instagram, on només apareixen imatges de cotxes d'alta gamma, platges, habitacions d'hotels de luxe i iots.
Sorprèn com Iván Briongos, amb només trenta-un anys, figura com apoderat en diverses societats del registre mercantil. El febrer de 2011 va ser nomenat apoderat de Brise S.L., una empresa familiar dedicada al lloguer d'immobles i aparcaments de vehicles. Des de gener de 2013 és apoderat de "Carros de Compra", una microempresa dedicada a l'equipament industrial. El 6 de juny de 2021 va ser nomenat administrador únic de "Digital Rise S.L.", que desenvolupa el seu negoci en el sector de la investigació, creació, desenvolupament i comercialització de tota mena de productes químics i altres serveis relacionats amb el comerç i explotació d'immobles.
Per si no n'hi hagués prou, no acaba aquí. El jove també és administrador solidari de "Gestion Kalasin S.L", una societat limitada dedicada a la construcció d'edificis residencials, la promoció immobiliària i l'explotació de restaurants, bars, cafeteries i parades de menjar. El novembre de 2017 es va convertir en administrador únic de "Vive sin Jefes".
En definitiva, un jove empresari molt exitós.
Com funcionava la secta?
Els agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional han pogut comprovar que Briongos utilitzava tècniques de pressió típiques de sectes. Concretament, buscava joves, també menors, i els adoctrinava. Feia grans discursos engalipadors en esdeveniments multitudinaris i donava conferències en hotels per poder captar un major nombre de persones. Era tot un predicador. L'estafador apostava per grans inversions d'alt risc en criptomonedes i en el mercat de divises (Forex) i assegurava als captats en la secta un futur molt exitós.
Per assolir l'èxit, les persones captades havien de superar un curs de formació, que en realitat era un engany. Els interessats pagaven 250 euros de matrícula i una quota superior a 150 euros mensuals. Mesos després es van adonar que no estaven donant el curs que Briongos els havia promès, ni tampoc estaven obtenint els suposats ingressos.
Tot anava sobre rodes fins que una denúncia conjunta presentada per 450 afectats va destapar la trama. Els afectats van alertar a través de les xarxes socials que l'empresa i els seus responsables no estaven impartint els cursos de formació que oferien. A més, els professors no tenien prou nivell acadèmic i no ensenyaven res útil. En definitiva, l'estafa estava orientada a captar més alumnes per aquest curs de criptomonedes mitjançant una formació adoctrinada. Molts dels joves que es van matricular al curs van deixar la seva carrera per dedicar-se al món de l'especulació i les criptomonedes. Els familiars dels joves que van denunciar la secta assenyalen que aquest món és tan addictiu com les apostes esportives, fet que comporta perill en generar ludopatia.
La secta de les amenaces
A banda de perdre diners, els afectats afirmen que van rebre coaccions i amenaces per contractar la formació acadèmica i per treballar en la captació d'altres clients potencials. Segons la denúncia, si algú no acceptava, es realitzava una "persuasió coercitiva", el que s'anomena popularment com un "rentat de cervell".
De fet, el youtuber Carles Tamayo va publicar un reportatge d'investigació on classificava com a secta aquesta formació. El youtuber, que va formar part de la IM Mastery Academy, va rebre amenaces dels seguidors de Briongos: "T'enfonsarem la vida, fill de puta".