Tres menors d'entre 14 i 17 anys han estat sorpreses a Ciutat de Guatemala (Guatemala) mentre en decapitaven una altra, de 15 anys, segons informa Prensa Libre. Les noies són suposades integrants d'una colla urbana anomenada Barri 18.

Agents de la Policia Nacional Civil patrullaven els carrers de la ciutat quan van escoltar crits de terror i van començar a buscar la persona que demanava auxili. Els crits de desesperació de la noia els van portar a una casa abandonada. En arribar a la casa, els agents van sorprendre les tres joves menors assassinant una altra noia. En concret, una li estava tallant el coll, l'altra sostenia una llanterna i, per si no fos poc, la restant gravava el succeït amb un telèfon mòbil.

Una presumpta revenja

A Guatemala hi ha moltes colles urbanes que es dediquen a cometre delictes. Dues d'elles són Barri 18 i Mara 18. Aquestes dues colles estan especialitzades en el xantatge a empreses i companyies d'autobusos, assassinant els empleats que es neguen a pagar els diners exigits. Les colles i les activitats de narcotràfic són responsables de prop del 50% de les 3.500 morts violentes que es registren cada any a Guatemala, segons dades de Prensa Libre.

En aquest cas, la policia informa que es tracta d'una venjança entre les dues bandes. Les detingudes van ser sorpreses in fraganti. Tenien el cos de l'adolescent de 15 anys, un ganivet amb taques de sang i un cartell amb un text presumptament dirigit a membres de la colla Mara 18. Això últim indica que es tracta d'un assassinat ja premeditat entre colles enemigues i amb algun assumpte pendent.

Encara que la policia va arribar aviat al lloc dels fets, no van poder aturar el crim, ja que, en el moment de la seva entrada, la jove menor ja havia mort. Després de descobrir el crim, les tres menors van ser detingudes i traslladades al Jutjat de Menors en Conflicte amb Llei Penal de Guatemala, com estableix la normativa del país.

Els pares de la víctima van posar una alerta davant de les autoritats per la desaparició de la seva filla, que vivia a cinc cases d'on va tenir lloc el presumpte assassinat, segons l'esmentat diari.

Guatemala / Premsa Lliure
Policia Guatemala / Prensa Libre

Una de les zones més perilloses

La casa abandonada on es va cometre l'assassinat es troba al nord de la capital i és considerada per diversos informes com una de les més violentes de la ciutat. Segons organismes internacionals, Guatemala és una de les 20 nacions més violentes del món i només entre 2010 i 2020 va comptabilitzar més de 60.000 homicidis.

Durant 2021, al país que presideix Alejandro Giammattei hi va haver 4.078 assassinats. A més, segons l'Institut Nacional de Ciències Forenses, més del 60% dels homicidis a Guatemala són perpetrats amb arma de foc i segons diferents estudis, més del 90% dels assassinats romanen en la impunitat.