Cau una organització dedicada al narcotràfic entre Sud-amèrica i Europa. Concretament, les rutes a les quals han intervingut més de 1.200 quilos de cocaïna es realitzaven des del port de Cartagena de Colòmbia fins a Barcelona i des del de Guayaquil (Equador) fins a València. La Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Direcció Antinarcòtics de la Policia Nacional de Colòmbia, el Homeland Security Investigations americà i les autoritats equatorianes; ha destapat un entramat internacional de tràfic de cocaïna, i ha detingut els set membres del clan.

 

Els més de 1.200 quilos de cocaïna intervinguts estaven ocults a diversos contenidors dels ports de Barcelona i València, un total de tres procedents de Sud-amèrica. La investigació conjunta ha permès desmantellar la organització criminal internacional dedicada al tràfic d'aquesta substància estupefaent i l'arrest dels set integrants. Tot això va començar als molls de la ciutat comtal, on es va trobar el primer contenidor amb droga camuflada en sacs de cola per a ceràmica. El segon enviament va arribar per València, en aquest cas amagat entre bananes. 

La Policia Nacional va realitzar diversos registres, intervenint els 1.200 quilos de cocaïna, més de 80.000 euros en metàl·lic, tres vehicles i nou telèfons mòbils, alguns d'ells amb les comunicacions encriptades. Les indagacions dels investigadors van començar a principis d'aquest any 2023, mitjançant la cooperació internacional a la lluita contra el narcotràfic. Així es va descobrir que els membres ara detinguts havien creat una xarxa empresarial per a la recepció dels carregaments de droga a Espanya, principalment als ports de Barcelona i València, i centrant la seva activitat en una societat principal amb seu a aquesta darrera ciutat.

Dos grans carregaments: primer a Barcelona i després a València

El primer carregament, detectat a finals de gener, procedia del port de Cartagena, a Colòmbia, amb tres contenidors que van arribar a Barcelona en sacs de cola per a ceràmica. La Policia Nacional va realitzar la inspecció als molls barcelonins i, entre les mercaderies, van trobar 1.003 paquets de cocaïna amb un pes de 1.124 quilos. Arran d'aquesta intervenció l'organització va canviar els lots de contenidors als quals amagava la droga amb l'objectiu de no ser descoberts en un nou enviament. I així va ser, al març, mentre els agents continuaven amb el monitoratge dels integrants, que van arribar dos nous contenidors procedents de Guayaquil, a l'Equador, amb destí València.

Substàncies intervingudes per la Policia Nacional / CNP
Substàncies intervingudes per la Policia Nacional i l'Agència Tributària / CNP

Els contenidors que van arribar al port valencià van ser traslladats a una nau que, suposadament, era la seu de la societat amb la qual controlaven tot el clan criminal. Els van agafar amb les mans al plat descarregant les mercaderies, cosa que va precipitar la detenció de cinc persones, així com la intervenció de 130 paquets de cocaïna amb un pes brut de 143 quilos. Al mateix edifici van localitzar diversos vehicles, un dels quals disposava d'un compartiment ocult al darrere de l'habitacle, disposat pel transport de les substàncies.

Cop contra el narcotràfic

Tot això, va permetre a la Policia Nacional obrir una nova línia d'investigació sobre les persones que es trobaven darrere de la importació de les mercaderies, encarregades de fer front a les despeses i gestions documentals d'aquesta. A finals de març, els investigadors van arrestar una sisena persona, responsable d'una altra empresa de l'organització a la qual s'havia desviat un dels contenidors amb més d'una tona de cocaïna. I, per últim, a l'abril, la policia va detenir un setè integrant encarregat d'aconseguir i facilitar els vehicles pel transport i distribució de les substàncies estupefaents. Amb tot això, el cos ha donat per desarticulat tot l'entramat de narcotràfic entre Colòmbia i l'Equador amb Espanya.

Substàncies intervingudes per la Policia Nacional i l'Agència Tributària / CNP

Substàncies intervingudes per la Policia Nacional i l'Agència Tributària / CNP