La Policia Nacional ha detingut a l'Equador una fugitiva de nacionalitat colombiana que figurava a la llista dels 10 més buscats per ells, així com per l'Europol i la Interpol. El delicte principal del qual se l'acusa és pertànyer a una organització criminal internacional que portava dones des de Colòmbia a Espanya amb l'objectiu de prostituir-les en unes condicions infrahumanes: 24 hores al dia, cada dia de la setmana, sense dret a fer "descans".

Viviana Andrea Vallejo Gutierrez residia a Elx (Alacant) amb part de la seva família. Els delictes de tràfic de persones i de drogues, així com de blanqueig de capitals van fer que la dona decidís tornar al seu país d’origen, on comptava amb el suport de l’organització a la qual pertanyia per amagar-se, segons ha informat la Policia en un comunicat.

Oferien diners a les víctimes per venir a Espanya

La banda a la qual pertany presumptament l'acusada operava des de Colòmbia, on cercava dones en situacions precàries i els oferia 1.500 euros a canvi que elles vinguessin a Espanya. Aquests diners, però, els havien de tornar prostituint-se en un pis regentat per l'acusada qui, a més, s'encarregava de subministrar cocaïna als clients.

Per poder viatjar a Espanya les víctimes havien de posar-se en contacte amb un altre membre de l’organització que els proporcionaven els bitllets d’avió, així com documentació falsa. Un cop havien arribat a l’Estat espanyol, se’ls comunicava que el seu deute per treure-les de Colòmbia ascendia als 3.000 euros.

Condicions infrahumanes

Les dones havien d'estar disponibles les 24 hores del dia. Només podien sortir del pis on les prostituïen durant una hora, però si un client les reclamava, havien de tornar immediatament. A més, no tenien cap mena de privacitat en haver de compartir les habitacions, i els diners que guanyaven es destinaven íntegrament a saldar el deute.

Quan la Policia va tenir notícia de la seva fuga, va iniciar un mecanisme de cooperació internacional amb Bogotà. Durant les investigacions, els agents van poder determinar que l'acusada es desplaçava sovint entre Colòmbia i Equador per evitar ser detinguda.

Fruit de la col·laboració amb la policia nacional d’aquests dos països llatinoamericans, van poder localitzar la dona a la ciutat de Machala (Equador). Aquests crims li podrien suposar a la fugitiva una pena màxima de 32 anys a la presó.