Els treballadors de la mina de potassa de Cabanasses, a Súria (Bages), estan amb el cor encongit després del terrible accident que li ha costat la vida a tres geòlegs en un despreniment del sostre de les galeries. "Estem tocats. Aquí ens coneixem tots. Aquest és un poble petit i tothom té algun familiar, amic o conegut a la mina. Li pot passar l'accident al company que fa deu minuts s'estava menjant l'entrepà al teu costat", explica el Carlos, que pertany a una nissaga familiar que fa més de 100 anys que treballa en aquestes mines. El seu torn ha acabat a les vuit del matí i no hi era quan ha passat l'accident, però no ha dubtat a tornar a les instal·lacions en saber què havia passat als seus companys. 

 

"Eren persones preparades, però això no impedeix que l'accident li pugui passar a persones que fa poc temps que estan a la mina i tenen poca formació o menys experiència. La mina a vegades no avisa. Cau el sostre i no es pot fer res. Ens hauria pogut passar a qualsevol", lamenta el Carlos, qui explica que aquell túnel era de recent creació i que només feia uns dies que s'havia obert. Aquest treballador de la mina ha explicat que les feines que estaven fent els tres geòlegs en el moment del despreniment eren habituals del dia a dia i no han fet res fora de l'habitual. Es dedicaven, segons ha dit, a analitzar les diferents capes.

Les tres víctimes eren joves geòlegs

Els tres joves que han perdut la vida sepultats a la mina tenien 28, 29 i 31 anys. Tot i que cap d'ells residia a Súria, tots ells vivien al Bages. Un d'ells era natural de Sant Joan de Vilatorrada i els altres dos havien vingut a la Catalunya Central procedents de la Comunitat Valenciana i Colòmbia. Tots tres eren geòlegs, dos d'ells estudiants de màster i un altre en pràctiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), segons ha pogut saber ElCaso.cat. Els seus noms eren Daniel, Óscar i Victorio