Després de durs treballs fets conjuntament pel Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers i la brigada de salvament de la mina, i que s'han allargat durant set hores, s'han pogut rescatar els cadàvers dels tres treballadors morts que havien quedat atrapats a Súria quan passaven pocs minuts de les cinc de la tarda. Els cossos sense vida han estat portats a la superfície i el jutjat d’instrucció número 6 de Manresa, s'ha fet càrrec de l’acte d’aixecament dels cadàvers de les tres víctimes.

 

Les víctimes havien quedat atrapades a 900 metres de profunditat

L'inici de les tasques de rescat han començat després que a les 8.53 hores es rebés l'avís d'un despreniment en una galeria a uns 900 metres de profunditat en què tres persones havien quedat atrapades. Els GRAE i diverses unitats especials dels Bombers i la brigada de salvament de la mina han començat amb les tasques, en el que primer que s'ha fet ha estat assegurar la zona per evitar que es poguessin produir més despreniments. S'ha fet l’apuntalament i el desenrunament, per tal de treballar de forma segura en el rescat dels cossos.

 

Cap a les cinc de la tarda, els equips de rescat han pogut accedir a la zona on es trobaven els cadàvers dels tres geòlegs que havien quedat atrapats i s'ha confirmat la seva mort. Els tres cossos sense vida han pogut ser extrets a l'exterior, on el forense ha confirmat la defunció i el jutjat d’instrucció número 6 de Manresa, s'ha fet càrrec de l’acte d’aixecament dels cadàvers

pere aragones accident suria
El president de la Generalitat, Pere Aragonés, a la mina de Súria després de l'accident. / Foto: Arnau Carbonell

Tot i el rescat dels cadàvers, l'operació policial encara segueix en marxa. La unitat de subsol i de la Inspecció Ocular Tècnica Policial (IOTP) han baixat fins al lloc on es trobaven sepultades les víctimes per fer fotos i prendre imatges que serveixin per completar l'atestat dels Mossos i facilitat la informació al jutge i a la policia catalana per determinar què ha passat. 

rescat cadavers suria
Rescat dels cadàvers dels tres geòlegs atrapats a la mina de Súria. / Foto: Irene Vilà

La mina atura la seva activitat fins a l'enterrament

L'empresa encarregada de gestionar les mines de Súria, ICL, ha lamentat els fets i ha donat el seu condol a les famílies. El seu conseller delegat, Patricio Chacana, ha explicat que la companyia ha decidit aturar l'activitat a la mina fins que no es facin els enterraments. Els tres joves morts, Daniel, Óscar i Victorio, estaven fent una avaluació rutinària quan una part del sostre ha caigut. Des de l'empresa han obert una investigació interna "per aprendre d'aquest dolor i fer una mina cada cop més segura".