Les víctimes d'aquest dijous al matí a la mina de potassa de Cabanasses, a Súria (Bages), eren tres geòlegs, dos estudiants de màster de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'últim estava en pràctiques. Es tracta del Daniel, l'Óscar i el Victorio. Segons ha confirmat des del lloc dels fets a ElCaso.cat, eren molt joves, tenien 28, 29 i 31 anys i estaven matriculats a l'UPC de Manresa, que ha convocat un minut de silenci a dos quarts de dues i ha expressat el seu condol per aquesta tragèdia a la família, amics i la comunitat universitària. Els seus cadàvers han pogut ser rescatats cal voltant de les cinc de la tarda.

 

Despreniment de plaques: els bombers baixen amb un metge 

Diversos efectius de bombers amb el servei de rescat de la companyia que gestiona i explota les mines, ICL Iberia Súria & Sallent, han assegurat la zona per evitar nous despreniments dins dels túnels. Tal com han explicat a aquest mitjà des del lloc dels fets fonts properes al cas, els tres joves formaven part de l'equip geològic de l'empresa i treballaven a la zona sud de l'explotació minera de Súria a la qual accedien amb un vehicle a través de l'ascensor que els deixava a uns 700 metres sota terra.

 

Des d'allà fins als 900 metres, on s'ha produït el despreniment d'unes plaques de potassa, van arribar amb l'automòbil mentre feien les feines corresponents d'inspecció. És a dir, analitzaven els frentes, que és on es fan els forats que donen la instrucció als miners per saber com i on han de picar per extreure els materials. En una d'aquestes tasques, una placa va cedir i els va sepultar. La veu d'alerta la va donar un topògraf, que anava una mica més enrere d'ells, però que s'estava agrupant amb els geòlegs.

Operatiu especial a la mina de Súria / ELCASO.CAT
Operatiu especial a la mina de Súria / ELCASO.CAT

Per tot això, i segons ha pogut saber aquest mitjà, els bombers han assegurat la zona mentre anaven amb un metge fins arribar als 900 metres de profunditat per certificar la mort dels tres joves geòlegs, que no eren veïns de Súria, però sí que residien a diferents municipis de la comarca del Bages. Així, tal com ha asseverat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, l'empresa ICL Iberia Súria & Sallent serà l'encarregada de comunicar les defuncions al formar part de la seva plantilla de treballadors. El titular del departament també ha avançat que "la situació fa témer el pitjor, però no es pot avançar res" perquè "hi ha dificultat d’accés perquè cal assegurar l’entorn per poder entrar".

Súria està "consternat" després de l'accident a la mina

Els fets s'han produït aquest matí de dijous, tal com ha confirmat ElCaso.cat, poc abans de les nou. De fet, els serveis d'emergències han rebut l'avís a les 8.53 hores i s'han desplaçat fins a la rodalia de la mina de Súria amb nou dotacions terrestres de Bombers de la Generalitat, diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb dues unitats terrestres, dos helicòpters medicalitzats i un equip de psicòlegs. L'accident s'ha produït tan sols tres setmanes després que les galeries passessin el control periòdic català de mines i que no s'hagués trobat cap negligència ni imprudència, segons ha explicat el conseller d'Empresa, Roger Torrent.  També ha anunciat que "s'han desplaçat immediatament dos inspectors de la subdirecció general de Mines a la zona" que analitzaran el succeït per elaborar un informe que s'entregarà al jutjat.

accident mina suria ACN
Operatiu a la mina de Súria / NIU ESCOLÀ - ACN

El poble de Súria està completament "consternat" després de l'accident a la mina. Així ho ha expressat l'alcalde del municipi, Albert Corberó, qui, a més, ha volgut recordar que "el poble viu de la mina" i "tothom treballa o coneix algú que treballa a la mina". Després de les morts, encara per confirmar per les autoritats, dels tres joves geòlegs a les galeries, el batlle ha decretat dos dies de dol i suspèn totes les activitats durant les pròximes jornades. D'altra banda, l'Il·lustre Col·legi de Geòlegs (ICOG) també ha lamentat l'incident i el decés dels tres joves i ha enviat el seu més sentit condol als familiars, amics, companys i treballadors de l'explotació. A més, ha recordat que "la seguretat de les instal·lacions mineres és molt alta i el seu índex de sinistralitat des del 2005 ha descendit considerablement".