L'accident d'aquest dijous en una mina de Súria per un despreniment del sostre de les galeries, que ha provocat la mort de tres treballadors no és la primera desgràcia que es viu en aquestes mines. Aquest és el segon gran accident de la mina de potassa de Cabanasses, a Súria (Bages). Tres treballadors han mort en quedar atrapats a la mina de Súria a uns 900 metres de profunditat després d’un despreniment en una galeria. Els Bombers han rebut l’avís minuts abans de les nou del matí i han activat vuit dotacions i l’helicòpter medicalitzat. Els cossos d’emergències valoren ara com executar el rescat dels cossos. Per la seva part, els Mossos d’Esquadra han activat l’equip de muntanya, la unitat canina i la de subsol. 

El 2013, marcat per dos accidents mortals

El 2013 va ser un any negre per a la mina. El gener d'aquell any, un treballador, veí de Súria, va morir a les mines Iberpostash, quan per causes desconegudes va quedar atrapat entre un vagó d'un tren i una paret. Un altre treballador el va trobar i va alertar els serveis d'emergència, però els Mossos d'Esquadra i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) no van poder fer res per salvar-li la vida. 

El mes de desembre del mateix any, altres dos treballadors van morir després que els caigués una llosa de diverses tones de pes que es va despendre del sostre d'una galeria. El despreniment va agafar per sorpresa els operaris mentre feien el manteniment d'una de les set màquines minadores amb les quals la companyia Iberpotash perfora el subsol. Ni els companys que els acompanyaven ni la brigada mèdica que estava de guàrdia van poder fer res per salvar els miners, que van morir pràcticament a l'acte. Els dos treballadors morts van ser Joan Ramon Mitjans, de 49 anys, i Isaac Closa, de 37 anys, tots dos veïns de Súria.

Accident a la construcció d'una rampa

A finals del mes de novembre del 2020, quatre miners van quedar ferits en les obres de la construcció de la rampa d'extracció de material de la mina de Cabanasses, a Súria. Un camió carregat de runa, que es disposava a sortir a l'exterior del túnel, va perdre el control i va caure metres enrere, impactant contra una cabina d'emergència. L'espai s'utilitzava com a àrea de descans per als treballadors i, en aquell moment, hi havia quatre empleats a l'interior de la cabina que van resultar ferits. Un d'ells va haver de ser intervingut quirúrgicament en patir una fractura a la clavícula i un traumatisme abdominal. Pel que fa als altres tres, van resultar il·lesos. A causa de l'accident, han informat des d'ICL, es va obrir una investigació per esclarir els fets.