Accident a la mina de potassa de Cabanasses, a Súria (Bages), aquest dijous al matí. Tres treballadors han mort, segons ha avançat El Món i ha confirmat ACN de fonts de Bombers, després de quedar atrapats per un despreniment de les parets interiors de les galeries d'ICL Iberia Súria & Sallent. Al lloc es troben treballant diverses dotacions de Bombers de la Generalitat, del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i Mossos d'Esquadra. Aquests últims s'han desplaçat amb efectius dels serveis de subsol, canins, de muntanya i indicatius fins al lloc dels fets.

Els fets, segons informen fonts dels Mossos d'Esquadra a aquest mitjà, s'han produït de bon matí, poc després de dos quarts de nou. De fet, el telèfon d'emergències ha sonat a les 8.53 hores alertant que s'havia produït un despreniment a l'interior de la mina de potassa de Súria, a uns 900 metres de profunditat, i no hi havia més persones atrapades. Els bombers hi han acudit amb vuit dotacions terrestres i l'helicòpter medicalitzat.

 

Els tres treballadors són geòlegs

Els tres joves, menors de 30 anys, que haurien mort a la mina de Súria són tres geòlegs, dos d'ells estudiants de màster i un altre en pràctiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), segons ha pogut saber ElCaso.cat. El centre de Manresa d'on eren alumnes ha convocat un minut de silenci a les 13.30 hores d'aquest dijous. Els afectats no estaven fent treballs d'excavació ni per eixamplar el túnel, sinó que el moviment de les plaques ha fet que es desprengués el sostre i es precipités sobre ells.

Els bombers estan treballant amb els serveis de rescat de l'empresa per accedir a l'interior dels túnels taponats pel despreniment, tot i que s'espera que l'extracció s'allargui fins a la tarda. L'activitat a la mina està parada i, com és tradició al sector, continuarà així fins que no es faci el funeral de les víctimes com a mostra de respecte i condol.

accident mina suria ACN
Operatiu especial per l'accident a la mina de Súria / Nia Escolà - ACN

El 2013 van morir dos treballadors a aquesta mateixa mina

Els facultatius del SEM s'han traslladat amb dues unitats terrestres, dos helicòpters medicalitzats i un equip de psicòlegs, mentre els serveis de rescat treballen per tal d'extreure totes les persones que es troben a l'interior. Aquest és el segon gran accident a la mina de Cabanasses, després del del 2013, on van morir dos treballadors en caure'ls a sobre el sostre d'una galeria. 

El 2015 hi va haver una víctima mortal a la mina de Vilafruns a Balsareny. L'últim accident que s'havia registrat fins a dia d'avui va ser el 2020, quan van morir dos treballadors en un accident també a aquesta última explotació a Balsareny.

 

Les autoritats i familiars es desplacen cap a Súria

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el d'Empresa, Roger Torrent, s'han desplaçat fins a la mina de Cabanasses de Súria després del tràgic accident mortal d'aquest matí. També s'espera que l'alcalde del municipi, Albert Corberó, surti en les pròximes hores a fer declaracions sobre l'incident. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el seu suport i "preocupació" pels fets: "Estem treballant des dels serveis d'emergències donant suport als serveis de la pròpia empresa, que també estan actuant en aquest tràgic accident".

accident mina suria ACN
Operatiu a la rodalia de la mina de Súria / Nia Escolà - ACN

Torrent, en roda de premsa des de Súria, ha explicat que feia tres setmanes que la mina de Cabanasses havia passat el control periòdic per aquest tipus d'explotacions i no hi havia hagut cap negligència ni imprudència que pogués fer preveure aquest incident. També ha avançat que, "un cop s'ha produït l'avís, s'han desplaçat immediatament dos inspectors de la subdirecció general de Mines a la zona", que analitzaran el succeït per elaborar un informe que s'entregarà al jutjat.

Les persones més properes dels tres treballadors que han perdut la vida han estat alertades per telèfon de l'accident, segons ha avançat RAC1, i s'estan començant a traslladar als voltants de l'explotació. En arribar, els confirmen si són els seus familiars els que han mort o no, mentre reben el suport de l'equip de psicòlegs del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).