L'avenç de la tecnologia fa més d'una dècada que arrasa al seu pas, canviant el nostre dia a dia molt més ràpid d'allò que som capaços d'apreciar. Tanmateix, a més de solucionar problemes contemporanis i facilitar moltíssims aspectes quotidians, també deixen enrere, antiquats i inservibles, diferents objectes i formats que acaben sent vintage. I el més sorprenent és que, després d'anys pensant que atresorem escombraries, hi ha algunes persones que comencen a fer-se d'or amb coses que crèiem passades de moda.

Les cintes VHS de la teva infantesa que poden fer-te d'or

Aquest ha estat el cas de videojocs d'antigues consoles Nintendo o Play Station, que s'han revalorat i ascendeixen a astronòmics preus. I encara que no tots hem estat aficionats d'aquest tipus de jocs, a totes les cases queda alguna cinta VHS amb alguna pel·lícula d'infantesa que ens dona nostàlgia i no volem llençar a les escombraries. Ben fet, ja que algunes d'elles ja no tenen només valor sentimental, sinó també econòmic.

Plataformes com eBay o Wallapop s'han convertit en fonts de transaccions entre col·leccionistes, que poden arribar a pagar fins a 50.000 euros, segons l'edició i l'estat en què es trobi. Encara que les VHS es van deixar de fabricar fa setze anys, el col·leccionisme ha començat a atresorar certes pel·lícules pel seu valor històric, així que, abans de mudar-nos o fer neteja a casa, és important ser conscients del valor de les nostres cintes de sempre, que podrien fer-nos rics.

Però, quins són els VHS més demandats i els seus preus?

En primer lloc, hi ha el llargmetratge de Disney La Sirenita, estrenada el 1989 i de gran èxit, fins i tot en l'actualitat, seguint com a icona de les famoses "princeses Disney" que adornen motxilles i material infantil, així com moda i dissenys per a adults. Guanyadora de dos premis Oscar i un Globus d'Or, s'han arribat a oferir més de 36.000 euros per una cinta VHS de la primera edició.

'El Rei Lleó' a la venda en Wallapop / El Caso

'El Rei Lleó' a la venda en Wallapop / El Caso

A la princesa Ariel i la seva cua de sirena li segueix Simba i la seva vida, El Rey León, un dels films més aclamats de la història. La sabana africana, hienes i un oncle malvat anomenat Scar van ser l'escenari de la pel·lícula infantil que acabaria arrasant als Globus d'Or i els Oscar de 1995 i que arribaria al teatre en forma de musical i adaptaria en nombrosos remakes. És per això que la seva primera edició en VHS pot arribar a posar-se a la venda a 47.402 euros, segons recull Las Provincias.

Fer-se ric amb articles de la nostra infantesa

El tercer lloc d'honor l'ocupa Lawrence de Arabia, que va ser tot un èxit als festivals de cinema de 1962, arrasant amb fins a set premis Oscar. Per això, hi ha usuaris que ofereixen fins i tot 50.000 euros per una cinta VHS original de la pel·lícula. El segueixen, segons The Sun, títols com Indiana Jones y el templo maldito, Star Wars: una nueva esperanza, Top gun o Los cazafantasmas, que al portal eBay als Estats Units s'estan cotitzant a entre 4.000 i 8.000 euros.

Malgrat semblar una nova moda de venda, la realitat és que ja s'han fet públiques ofertes d'aquesta mena en altres moments, generant especulació sobre pel·lícules amb poc valor.

De fet, el col·leccionisme en general és un sector que, en plena època digital, busca el valor dels objectes tangibles de tota la vida, de la moda vintage o de les monedes d'edicions especials o que ja no estan en circulació, com les pessetes. És sempre recomanable, tanmateix, tenir clar el valor de què tenim a casa i acudir sempre a professionals per evitar que ens estafin.