La moda vintage o retro fa anys que es tradueix en les noves col·leccions de dissenyadors i grans marques de roba. Tanmateix, el pas del temps i els avenços de la tecnologia també suposen que molts objectes quedin obsolets i deixin de fabricar-se, per donar pas a nous formats. És el cas de les cintes VHS, que han inundat els portals de compravenda i col·leccionisme online, com Wallapop o eBay, amb preus astronòmics. Ara, la febre de l'or s'ha encomanat al seu format successor, el DVD, que ja acumula xifres amb diversos zeros. Són els DVD les noves cintes VHS?

La febre de les cintes VHS arriba als DVD

En dies de neteja o de nostàlgia, comencem a trobar a casa articles del passat que ara han quedat antiquats. Però últimament, precisament aquesta nostàlgia, barrejada amb el col·leccionisme i l'especulació, ha convertit objectes com les cintes VHS en el punt de mira. Davant d'aquests moviments en la compra i venda d'articles de col·leccionista, el més important és recórrer a un especialista que ens aconselli per aclarir el valor real de mercat de les coses volem vendre. El més buscat, habitualment, són edicions específiques limitades o amb pocs exemplars, o les més antigues o primeres, que solen tenir més valor. Això també és traduïble a llibres de la nostra infantesa que podem tenir a casa, com Las aventuras de Tintin.

Llibres de Tintin a la venda a Wallapop

Llibres de Tintin a la venda en Wallapop / El Caso

Tanmateix, és en portals poc específics com Wallapop o eBay on els venedors aficionats han començat a col·locar les seves cintes VHS i altres productes, encara que, en la majoria de les ocasions, sense ser conscients dels preus reals de mercat i guiats per l'especulació del moment. Dins d'aquest embolic de xifres astronòmiques amb diversos zeros, amb el consell d'un col·leccionista especialitzat i carregats de prudència, sí que és possible trobar una joia per casa. També, per contrastar el valor de l'objecte tenim entre mans, podem acudir a trobades de col·leccionistes o a les associacions locals abans d'entrar a internet i caure en l'especulació.

Les pel·lícules que es venen a preu d'or a Wallapop

Ara, després del fenomen de les cintes VHS, ha arribat el torn dels DVD. El successor dels primers cassets ha començat a pujar com l'escuma a Wallapop, on ja es veuen xifres de cinc dígits. El títol amb un preu major és El Rey León, que està a la venda per 60.000 euros. El venedor promet una edició especial de dos discos, pel que demana "més que ningú". Al pòdium el segueix La Cenicienta, que està a la venda per 30.000 euros, encara que es tracta d'una de les edicions dels clàssics de Disney més populars i esteses. El mateix usuari ven al mateix preu altres dels films més coneguts, com La Bella Durmiente o Aladdín. Per sota dels cinc dígits es troben edicions especials d'El Padrino o Jungla de cristal, per al voltant de 5.000 euros.

DVD de 'La Ventafocs' a la venda / Wallapop

DVD de 'La Cenicienta' a la venda en Wallapop / El Caso

La febre començava fa unes setmanes amb les cintes VHS, que en portals com Wallapop han ascendit a preus desorbitats. Encara que fa setze anys que es va deixar de fabricar aquest format, els col·leccionistes més nostàlgics busquen edicions per afegir les seves prestatgeries. Tanmateix, no tot val, i ja hi ha hagut diversos falsos rumors que han estat desmantellats, com és el cas de la col·lecció Black Diamond de Disney que, segons revelava el Diari Sur, no són tan especials com es creu o intenta fer creure.

Trobar joies a casa sense caure en estafes o especulació

I és que aquesta edició suposadament limitada consisteix en una sèrie de 18 pel·lícules clàssiques de Walt Disney que se'n van comercialitzar entre 1988 i 1993 amb el segell d'un diamant negre, que és el que prometen ser tan valuós. Però res més lluny de la realitat: es van vendre milions a botigues de tot el món i és fàcil trobar-les en mercats ambulants i botigues de segona mà per menys de 20 euros. De fet, a l'article del Diari Sur, asseguren que els especialistes no pagarien més de 30 euros per ella.

'El Rei Lleó' a la venda en Wallapop / El Caso

'El Rey León' a la venda en Wallapop / El Caso

Entre les que es venen més cares a internet es troben pel·lícules com El libro de la selva, de Disney, estrenada el 1967 i a la venda per entre 890 i 20.000 euros. Li segueix Mary Poppins que, en funció de l'edició, es ven en portals com Wallapop per entre 1.200 i 2.500 euros. En tercer lloc, podem trobar una de les primeres pel·lícules de Walt Disney, Blancanieves, estrenada el 1937, que alguns venedors valoren en al voltant de 2.000 euros. Les dues últimes posicions són per a La Sirenita, que es valora en al voltant de 1.500 euros; i Lawrence de Arabia, que inclou preus superiors als 20.000 euros.