Les restes que deixen els avenços tecnològics solen considerar-se inservibles o antiquats. Però igual com passa amb la moda, tot torna i, tal com ara es ven roba de l'època dels nostres avis a preus increïbles a causa del seu valor vintage, els col·leccionistes especialitzats en altres àmbits anhelen trobar l'edició especial que busquen i no reparen en gastar-se milers d'euros a la peça que completi la seva col·lecció de productes retro.

Cintes VHS de revenda per milers d'euros

I aquests dies s'han fet virals les cintes VHS, que van precedir els DVD i que ja són més que obsoletes. De fet, fa més de quinze anys que es va deixar de fabricar aquest format de cintes, i és precisament per això que s'han revaloritzat i el mercat del col·leccionisme ha començat a rastrejar els portals de compra i venda per aconseguir les més valuoses.

Tanmateix, no tot val, i també corren moltes mentides sobre això, i no és el primer cop. Per exemple, tal com indicava el Diario Sur en un article de 2017, la llegenda de la col·lecció Black Diamond de les clàssiques pel·lícules de Disney. Una sèrie de films de la infantesa que gairebé tots tenim per casa i que no resulta ser tan car. I és que aquestes cintes, que en eBay s'han ofert per més de 5.000 euros, com el cas de La Bella y la Bestia, que els venedors solen marcar com a exclusius.

La llegenda de les pel·lícules Disney al descobert

Malgrat el que diguin les persones que volen lucrar-se amb la transacció, la Black Diamond va ser una edició de 18 pel·lícules clàssiques de Walt Disney que es van comercialitzar entre 1988 i 1993 amb el segell d'un diamant negre, que és el que prometen que és tan limitat. Però no és així, ja que es van vendre milions en botigues de tot el món i és fàcil trobar-les en mercats ambulants i botigues de segona mà per menys de 20 euros. De fet, a l'article del Diario Sur, asseguren que els especialistes no pagarien més de 30 euros per ella.

Sello Black Diamond / Wallapop

Segell Black Diamond / Wallapop

D'altra banda, les primeres edicions sense desprecintar o edicions realment limitades sí que comencen a pujar de preu, encara que ja lluny del líder de masses Disney. Hi ha col·leccionistes espanyols, per exemple, que inverteixen xifres de diversos zeros en algunes cintes, com recull El diario de España. És el cas d'A. Soler, un col·leccionista que va pagar 1.300 euros per una còpia en VHS de la pel·lícula de 1982 Cristal Oscuro, dirigida per Frank Oz.

Les 5 cintes VHS que es venen més cares a internet

Bé, una vegada dins dels portals habituals de compra i venda d'articles de segona mà, com Wallapop o eBay, hi ha moltes persones que, sigui per les llegendes o perquè saben el valor real de les coses que tenen a casa, venen aquest tipus de cintes per xifres astronòmiques. I, igual com en cas de tenir monedes antigues, és important basar-nos en el veredicte d'un especialista abans de comprar objectes d'aquest tipus per evitar caure en estafes.

'La Sireneta' a la venda a Wallapop

'La Sireneta' a la venda a Wallapop

De moment, les llistes van encapçalades per pel·lícules com El libro de la selva, de Disney, estrenada l'any 1967, que es ven per entre 890 i 20.000 euros. Li segueix Mary Poppins que, depenent de l'edició, està a la venda en portals com Wallapop per entre 1.200 i 2.500 euros. En tercer lloc, podem trobar l'òpera prima de Walt Disney, Blancanieves, estrenada el 1937, que alguns agosarats venedors valoren en al voltant de 2.000 euros. Les dues últimes posicions són per a La Sirenita, que es valora en una mitjana de 1.500 euros; i Lawrence de l'Aràbia, que inclou preus superiors als 20.000 euros.