Des del passat 31 de juliol que ja no és possible canviar, de manera oficial, les monedes de pessetes per euros. Després d’un parell de pròrrogues per culpa del coronavirus, el Banc d’Espanya va deixar de canviar, el passat estiu, les antigues pessetes per euros i ara ja només és possible treure algun rèdit econòmic de les monedes que guardem a casa si les aconseguim vendre de dues maneres: a col·leccionistes, si tenen algun tipus de valor, o a pes a ferrovelleres -no ens pagaran gaire més de 3 euros al quilo-, però aquesta segona opció no és molt rendible i cal tenir un bon volum de monedes per guanyar diners amb les antigues pessetes.

Antigues pessetes que poden valer 20.000 euros

Molta gent té monedes de les antigues pessetes guardades a casa. Caixes amagades amb monedes antigues, que des del 2000 ja no són de curs legal. Durant aquest temps alguns d’aquests exemplars han anat agafant valor i algunes, de les més antigues, poden arribar a valer fins a 20.000 euros, segons algunes cases de compravenda. Evidentment, no totes les monedes poden fer-nos guanyar aquesta fortuna, i la majoria de pessetes antigues tindríem feina per col·locar-les, però s’ha d’anar amb compte en buidar trasters i armaris dels avis: podem llençar o malvendre una joia.

Ja vam explicar alguns trucs per vendre monedes i evitar ser enredats, però ara també oferim una llista de les monedes de les antigues pessetes que tenen més valor i que, gràcies a les imatges de la llista, ens poden permetre saber si tenim una moneda de valor o no a casa. Un cop confirmat el preu, cal escoltar totes les ofertes possibles i no vendre al primer que passi. 

Les monedes de pessetes més cares

1. 1 pesseta 1987 E-87 

Després de 1982 es van començar a canviar les antigues monedes de color groguenc, les conegudes com a ‘rubias’, per monedes d’una pesseta d’un material més barat, l’alumini. A poc a poc la pesseta, la peça, tenia més valor que el que marcava la moneda. D’aquestes monedes la que porta E-87 pot arribar a comprar-se per 45 euros.

moneda e87

2. 100 pessetes de 1983

Una de les monedes més robustes que es recorden de les antigues pessetes és la de 100 pessetes, amb la cara del rei espanyol Joan Carles I, els famosos 20 duros. N’hi ha una de 1983 que s’ha disparat de preu i que es pot arribar a comprar per 55 euros.

3. 50 pessetes de 1984

Abans de 1990 les monedes de 50 pessetes eren de valor platejat i molt grans. D’aquestes, concretament les que es van fabricar l’any 1984, per la seva poca tirada, s’ha revalorat i el seu valor pot arribar als 70 euros, segons dades de cases de compravenda de monedes antigues. 

4. Moneda de 25 pessetes de 1995

De totes les monedes n’hi ha una que tothom recorda: la de 25 pessetes. Aquelles que tenien un forat al mig i que es feia servir també per posar al dit de Sant Pancraç. D’aquestes n’hi ha una de 1995, dedicada a la comunitat autònoma de Castella i Lleó pot arribar a valer 100 euros.

5. 100 pessetes de 1966

El preu va pujant. Hi ha una moneda de 100 pessetes, de 1966, amb la cara del dictador Francisco Franco, que pot arribar a valer 400 euros. D’aquestes monedes n’hi ha moltes, no totes tenen un gran valor, però algunes d’altres anys, també per la producció, poden arribar-se a comprar també bastant bé. Algunes poden valer uns 50 euros si són de 1969.

Moneda franco

6. Un duro de 1975, 5 pessetes

Els duros van ser una de les monedes més utilitzades durant anys a Espanya. Una de les que més valor han adquirit amb el temps són les que es van fer pel mundial de futbol de 1985. D’aquestes, algunes van fer-se amb errors a la moneda, com per exemple, que l’any de l’emissió, que havia de ser 1980 es va posar 1975, un fet que les ha fet disparar de preu arribant a 400 euros.

7. 50 cèntims de 1949 (E-51)

Abans de les monedes de 25 cèntims, altres monedes també tenien un forat el mig: les de 50 cèntims. L’any 1949 se’n van fer unes que portaven una àncora i la paraula Espanya en un costat i un ’50’ i diversos escuts i que, per un error en la fabricació, ara pot arribar a valer 500 euros.

8. 1 pesseta de 1947

Les monedes d’una pesseta amb l’escut franquista, les conegudes com a ‘rubias’, tenen molt de valor. N’hi unes, de 1947, que si estan ben conservades, per la poca tirada que se’n va fer, poden arribar a valer 1.400 euros.

9. 2,5 pessetes de 1953

Es recorden poques monedes de pesseta que no siguin de nombres enters. L’any 1952 es van fabricar unes monedes de 2,5 pessetes, que portaven la cara del dictador Francisco Franco i l’escut de l’època, i que, si la trobes amagada per casa teva, et pot fer guanyar 1.700 euros.

10. 5 pessetes de 1949

La joia de la corona és una moneda de cinc pessetes de 1952 que van deixar-se de fabricar per l’elevat preu del material amb el qual es feien: el níquel. D’aquestes pessetes, amb l’escut franquista i amb la frase “una grande y libre” pot arribar a valer fins a 20.000 euros, segons algunes pàgines de compravenda de monedes antigues de pessetes.

Moneda 10

Els euros també poden valer molts diners

Els euros també poden guanyar molt de valor en poc temps. Sobretot, les monedes de dos euros, les que es fan per commemorar alguns aniversaris o actes concrets, poden anar pujant de preu amb el temps. Algunes monedes, com l'última que s’ha editat a Espanya, que ja no val els dos euros que consten a la moneda.