Una dona de 34 anys i en avançat estat de gestació ha estat assassinada, presumptament, per la seva exparella aquest dimecres a Escalona (Toledo). L'home de 52 anys ha estat detingut per la Guàrdia Civil poc després de l'agressió mortal a punyalades, que s'ha donat cap a tres quarts de nou de la tarda al carrer Playa Cala Salions del terme municipal castellanomanxec, segons ha avançat EFE de fonts pròximes a la investigació. L'alerta del crim l'haurien donat els dos fills que ambdós tenien en comú, de 13 i 14 anys, els quals han trucat al 112. Un cop s'ha rebut l'avís, agents de l'Institut Armat, una UVI (Unitat de Vigilància Intensiva) i una ambulància d'urgències s'han traslladat ràpidament fins el lloc dels fets, però no han pogut fer res per salvar la vida de la mare ni del nadó que estava a punt de néixer.

El bebè ha nascut però ha mort poc després

Els dos fills menors de la parella, ja separada, van presenciar el succés i van ser els qui van alertar a emergències. No obstant això, les punyalades amb arma blanca que l'home, suposadament, li va propinar a la dona embarassada van acabar amb la seva vida abans que arribessin els facultatius. Segons ha explicat l'agència citada, només li quedava una setmana per donar a llum. Els serveis sanitaris han extret el nadó del cos de la seva mare, ja morta, però tot i els intents de reanimació no han pogut fer res i poc després han confirmat el seu decés.

Per tot això, la Guàrdia Civil ha detingut al presumpte autor de l'assassinat: la exparella de la víctima i amb la que tenia dos fills. Tanmateix, la dona no convivia ja amb l'arrestat, atès que tenia una relació amb un altre home que era el pare del bebè mort aquest dimecres. L'agressor tenia antecedents de violència masclista des de 2009 i, a més, en relació a la dona. Però no estaven vigents perquè un jutjat de Móstoles (Madrid) va cancel·lar l'ordre de protecció i mesures cautelars.

Reaccions al crim i desembre negre

La consellera d'Igualtat de la Junta de Castella-la Manxa i portaveu, Blanca Fernández, ha incidit en que "tot apunta a que el crim d'Escalona ha estat un assassinat masclista d'una dona jove embarassada i amb fills". Ha asseverat que és "un fet terrible" pel qual "no tinc paraules" i l'ha condemnat rotundament en nom de tot el govern del territori. Aquest desembre s'ha convertit, a pocs dies de finalitzar, en el mes amb més víctimes de violència de gènere d'aquest 2022. De confirmar-se aquest assassinat com crim masclista, arribarien a nou les dones mortes en mans de les seves parelles o exparelles, el que faria elevar a 47 els decessos a l'estat espanyol de tot l'any.