Després de fer-se públic l'assassinat per enverinament de la tieta política de l'actor Luis Lorenzo, la pregunta va ser: amb què? La resposta no va trigar massa a saber-se. La van enverinar amb cadmi, un dels metalls més tòxics. El que no sabies, pot ser, és que a Espanya està prohibit utilitzar-se en objectes que contenen químics, com les piles o les bateries.
Amb el temps, s'ha pogut saber que una ingesta desproporcionada de cadmi pot afectar el fetge, els ronyons, els pulmons, el sistema nerviós i el cervell, provocant, així, la mort per intoxicació.
L'autòpsia de la tieta política de Luis Lorenzo, María Isabel, de 85 anys, ho demostra. La dona gran tenia nivells de cadmi en sang 200 vegades superiors a les normals. Davant aquesta observació, els investigadors es pregunten d'on va treure el matrimoni aquesta quantitat tan elevada de cadmi i, també, com va arribar a l'organisme de la dona.
Primera opció: les piles
Com bé s'ha dit, el cadmi està prohibit a Espanya en piles i bateries i, per tant, no està a l'abast de tothom. Aleshores, on es pot aconseguir? És un producte industrial i no té res a veure amb la medicina. S'ha especulat que el cadmi podria ser de les piles que es van trobar a la casa de la víctima, però van ser analitzades i la majoria eren alcalines, sense concentracions de cadmi.
Els investigadors també van observar una substància blanquinosa de damunt la panera i que ara estan analitzant. Tanmateix, l'atestat afirma que sembla ser sucre.
Segona opció: el menjar
Malgrat que el cadmi és un dels metalls més tòxics, podria ser un element químic essencial, necessari en petites quantitats. Segons les autores de l'article 'Els efectes del cadmi en la salut', Perla Esmeralda Pérez i Isabel Azcona Cruz, es pot trobar aquest metall en aliments que consumim habitualment, com cereals, verdures, peixos o marisc. Així doncs, una altra hipòtesi podria ser que la tia s'hagués intoxicat en ingerir algun d'aquests aliments. Però no pot ser. Segons el forense José Cabrera, la víctima hauria d'haver menjat una quantitat molt elevada com, per exemple, 300 quilograms de tonyina. Una opció poc probable.
Tercera opció: els líquids
Les autores Pérez i Cruz afirmen que una intoxicació per cadmi seria a través de líquids, sobretot per l'aigua, ja que pot estar contaminada per les canonades o per les fàbriques que tiren els residus al riu. Però, una altra vegada, hauria de ser en quantitats massa elevades. Per tant, queda descartat.
Arribats fins aquí, només queda l'opció que el cadmi va ser de procedència industrial. Aquest metall és molt corrosiu i s'utilitza en la fabricació de pintures industrials. En aquests casos, la quantitat és molt elevada. Segons el forense José Cabrera, s'hauria d'investigar si els acusats tenien accés a alguna activitat industrial que els permetés aconseguir una quantitat considerada de cadmi.
Com es va ingerir?
Gràcies als resultats de l'autòpsia, se saben dues coses sobre com va ingerir María Isabel el cadmi. D'una banda, se sap que ho va fer de manera massiva i no progressiva, perquè si no s'haurien trobat restes en els ronyons, fetge o cabell. D'altra banda, el forense va dictaminar que la ingesta no va ser voluntària.
Segons Cabrera, el cadmi s'hauria d'haver dissolt en alguna sopa calenta o algun altre aliment cremós que fos fàcil de diluir. Tanmateix, seria estrany perquè el seu sabor és molt fort i dolent, la qual cosa la dona no se l'hauria menjat.
Encara queden moltes preguntes per respondre, mentre que la investigació continua avançant i els acusats es declaren innocents.