Les estafes arriben quan menys ens ho esperem, per qualsevol via, sigui virtual o presencial. De fet, físicament es van produir diferents enganys a València després de la DANA, on es feien passar per la Creu Roja. En qualsevol cas, els fraus tecnològics són més habituals els darrers anys. Un dels més recents ha estat alertat pels Mossos d'Esquadra a les seves xarxes socials: l'estafa del kit de seguretat contra incendis de Mapfre. Com és habitual, els defraudadors suplanten la identitat de l'empresa i creen una falsa atmosfera perquè pensin que és real i oficial.
En aquest cas, l'estafa és un cas de phishing. Es tracta d'un cas silenciós que duen a terme els ciberdelinqüents per fer-se amb totes les teves dades personals i bancàries. Però, com funciona en el cas del fals kit de seguretat contra incendis? Segons han explicat els Mossos d'Esquadra, els estafadors envien per correu electrònic o missatge de text una sèrie d'ofertes amb premis o regals, per temptar el client, i li donen un enllaç. El problema comença quan cliquem: "No ho facis, els riscos són més grans que les recompenses", ha alertat la policia a X (antic Twitter).
Què passa si cliquem a l'enllaç?
De fet, un cop som a dins i hem clicat a l'enllaç, habitualment et demanen informació confidencial. Entre altres coses, et demanen actualitzar les teves dades bancàries, com contrasenyes o informació delicada, normalment amb pàgines web que s'assemblen a les reals de bancs i empreses de tota mena, però que no ho són. També es pot donar el cas de la infecció del dispositiu, sigui un telèfon mòbil, un ordinador o una tauleta, amb un programari maliciós o la descàrrega d'arxius infectats. Així que ja sabeu, si rebeu un regal per correu o SMS, com al cas d'aquest fals Mapfre, no cliqueu.
🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.