Els veïns desallotjats a causa de l'incendi declarat aquest passat diumenge en un local ocupat a Sant Adrià del Besòs (Barcelonès) mostren la seva preocupació perquè no saben quan podran tornar a casa. L'edifici número 7 del carrer Sant Joaquim es manté precintat a l'espera d'una inspecció dels tècnics municipals aquest dilluns. Segons sembla, l'estructura no està danyada, però les canonades de subministrament bàsic han quedat calcinades i encara ara hi ha una afectació important pel fum en els primers pisos del bloc. Per tant, els Bombers asseguren que, per ara, els pisos no són habitables. 

Gairebé una seixantena de veïns evacuats

A banda dels veïns desallotjats de l'edifici, el foc va obligar a evacuar 21 avis del centre geriàtric Mossen Antòn. Aquests han passat la nit en un altra residència, la Matacàs, ubicada en el mateix municipi. El trasllat s'ha fet de manera preventiva per la forta olor de fum que va afectar el centre. Tanmateix, s'espera que els usuaris de la residència puguin tornar entre avui i demà.

L'incendi es va declarar a primera hora del matí. Els Bombers de la Generalitat, en col·laboració amb els de Barcelona, van traslladar-hi 10 dotacions. Al voltant de les 10.00 hores, ja el van considerar extingit. En l'inici del foc, els serveis d'emergència van evacuar un total de 58 veïns, tant de l'edifici incendiat com dels blocs adjacents. Aquests últims van tornar ahir a la tarda a les seves cases, però els del bloc afectat no corren la mateixa sort. 

L'origen del foc, un local ocupat ple d'escombraries

Pel que fa a les famílies que continuen desallotjades, ahir a la tarda van poder accedir a agafar pertinences bàsiques. Els Serveis Socials municipals van atendre una desena de famílies, segons ha detallat l'Ajuntament. D'aquestes, una part s'han buscat la vida com han pogut: alguns han passat la nit a casa de familiars, mentre que altres han optat per allotjar-se en hotels gràcies a la pòlissa de les seves assegurances d'habitatge.

L'origen del foc va ser en un local que feia temps que estava ocupat. En l'habitatge hi havia moltes deixalles, des d'objectes vells, plàstics fins a fustes. L'Ajuntament de la localitat de Sant Adrià ja va demanar al propietari que iniciés un procés de desnonament, tot i que no va rebre cap resposta. Els veïns ja feia molt de temps que demanaven una solució, ja que estaven farts per les molèsties que el local ocasionava.

incendi
Imatge de l'incendi I ACN

Complicacions per apagar l'incendi

La gran quantitat de deixalles acumulades al local va complicar les tasques d'extinció del foc, segons el cap de guàrdia de la Regió Metropolitana Nord, Albert Cervera. Ara, els tècnics municipals segueixen revisant l'edifici afectat juntament amb els bombers, perquè l'incendi podria haver compromès els forjats del bloc. Ahir diumenge també es van revisar uns soterranis que comuniquen locals de diferents portals. A causa dels danys provocats en els serveis d'aigua i llum, els Bombers van clausurar l'edifici ahir a la tarda. Els veïns, a l'espera interminable de poder tornar a casa, van recollir les seves pertinences personals amb resignació i preocupació.