Els propietaris de la casa del bloc 6 dels apartaments Codina, al municipi de Calella (Maresme), guanyen la partida contra l'ocupació. La jutgessa del cas, María Gallén Martínez, els ha donat la raó i ha ordenat el desallotjament immediat de l'habitatge. Avui mateix, els Mossos d'Esquadra procediran a desnonar els joves ocupes que viuen al pis de forma irregular després de pagar 1.500 euros per obtenir les claus.

Acusats d'un delicte d'usurpació

A banda de desallotjar l'habitatge, la jutgessa també ha condemnat a tres dels quatre acusats —A. B. A., Y. J. i H. B.— a pagar una sanció mínima de 90 euros per un delicte lleu d'usurpació, ja que es considera que els denunciats pateixen una situació de vulnerabilitat i precarietat. Pel que fa al quart detingut, Z. C., la jutge el declara no culpable del delicte. Així doncs, el desnonament dona peu que l'immoble torni a disposició del propietari perquè pugui prendre les mesures oportunes per custodiar les instal·lacions i impedir ocupacions no consentides.

La jutgessa s'ha mostrat molt ferma contra l'ocupació. De fet, en la sentència es deixa ben clar que "no és un dret" i que "no es pot tolerar i deixar en impunitat que es dificulti l'accés a un habitatge o establiment per part de les famílies propietàries". 

Els propietaris, detinguts per entrar al seu domicili

Els propietaris de l'habitatge, de nacionalitat francesa, van voler resoldre la situació pel seu compte. Un d'ells, un avi de 84 anys, feia molt de temps que no anava al seu pis de Calella, ja que tenia problemes de salut. Això no obstant, volia tornar a Catalunya per reformar-lo i poder passar-hi les vacances. Però, quan es va assabentar que li havien tornar a ocupar el pis per tercera vegada, va decidir que seria ell mateix qui els fes fora. I així va ser. Va decidir entrar-hi per la força.

Amb una pota de cabra, van accedir dins el domicili i van agredir els ocupes. Aquests van trucar a la policia, que es va presentar als apartaments i van detenir els propietaris acusats de delictes d'entrada a domicili aliè i coaccions.

Els ocupes es van negar a marxar

Durant el judici, els quatre ocupes van assegurar que no volien marxar del pis perquè "no tenien on anar". També van explicar que no sabien que el pis era d'un particular i que van aconseguir entrar gràcies a una tercera persona, que els va dir que era propietat d'un banc i els va facilitar les claus. Tanmateix, les víctimes de l'ocupació van afirmar que els joves sabien des de feia més d'una setmana que el pis no era de cap entitat bancària.

En qüestió d'hores, els propietaris recuperaran el seu habitatge. Pel que fa a la causa per l'acusació d'un delicte de lesions i  d’entrada a domicili aliè i coaccions, continua en fase preliminar d'instrucció.