Un total de 13 persones han resultat ferides per inhalació de fum en un incendi declarat aquest diumenge poc abans de les nou del matí en un local d'un edifici de deu plantes a la localitat de Sant Adrià del Besòs (Barcelonès). Els Bombers de la Generalitat, en coordinació amb els Bombers de Barcelona, hi treballen amb 10 dotacions i el fum ha afectat diversos blocs de pisos. Segons han informat, ha obligat a evacuar 58 veïns i d'altres plantes s'han confinat, ja que el fum ha afectat diverses escales. 

Els Bombers han confirmat la clausura de l'edifici, que s'ha dut a terme aquesta tarda, a causa dels danys provocats en els serveis d'aigua i llum. Les famílies desallotjades han acudit al llarg de la tarda a recollir les seves pertinences en companyia dels Bombers.

Els usuaris d'una residència, també desallotjats

L'incendi s'ha produït a la part dels baixos de l'edifici número 7 del carrer Sant Joaquim de Sant Adrià, en un local que feia temps que estava ocupat. En l'habitatge hi havia molts objectes, plàstics i fustes. L'Ajuntament havia instat la propietat a iniciar el procés de desnonament, però no havia obtingut resposta. "Feia temps que els veïns es queixaven de les molèsties", ha explicat a l'ACN un dels veïns, Antonio Domingo.

ac126556 b68b 40e9 a07c e3468e596dae
Imatge del local incendiat I ACN

A banda de l'evacuació dels residents de l'habitatge, els Bombers també han hagut de desallotjar 21 usuaris de la residència geriàtrica Mossèn Anton. Fins al lloc dels fets també s'hi han desplaçat vuit unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques confirma atenció sanitària a 19 persones, cap d'elles amb ferides greus.

La gran quantitat de deixalles acumulades al local ha complicat les tasques d'extinció del foc, segons ha relatat el cap de guàrdia de la Regió Metropolitana Nord, Albert Cervera. Tècnics municipals estan revisant l'edifici afectat juntament amb els bombers, perquè l'incendi podria haver compromès els forjats del bloc. També s'estan revisant uns soterranis que comuniquen locals de diferents portals.

Els veïns dels blocs adjacents ja poden tornar a casa, mentre que encara no ho poden fer els del mateix bloc. La primera planta és la que té l'afectació més important. De moment, els avis de la residència tampoc hi poden tornar. Dels 58 veïns evacuats, sis han hagut de ser traslladats a l'hospital per inhalació de fum, cap d'ells de gravetat.

Antonio Domingo és uns dels veïns afectats pel foc. Segons ha relatat, aquest matí quan s’ha llevat ha sentit una forta olor de cremat i de seguida ha vist el foc. Per això ha decidit marxar de casa i avisar la resta de veïns. Segons ha explicat, al local hi havia un home des de feia temps, i acumulava una gran quantitat de deixalles. “Alguns veïns es queixen que generava molèsties”, assegura.

El foc s'ha declarat a primera hora del matí, i al voltant de les 10.00 hores els Bombers ja l'han considerat pràcticament extingit. Ara, els agents de rescat comencen a ventilar l'edifici i els responsables municipals revisen els danys.

Dos incendis més a Catalunya

El passat dissabte, els Bombers de la Generalitat van declarar un incendi de vegetació a Lladurs (Solsonès). Els agents van rebre l'avís del foc a les 12.19 hores, quan les flames cremaven a mitja intensitat en ple bosc. Els Bombers van desplaçar a la zona afectada 10 dotacions terrestres i 4 mitjans aeris. Afortunadament, gràcies a la ràpida actuació, es va poder envoltar l'incendi amb línies d'aigua i a primera hora de la tarda ja estava extingit. 

En paral·lel, els Bombers també van treballar amb 8 dotacions terrestres en dos focs de llamp a Tivissa (Ribera d'Ebre) provocats possiblement per la línia de fortes tempestes del divendres a la tarda. El primer avís d'incendi es va rebre a les 21.08 hores, mentre que l'avís del segon foc es va rebre a les 09.40 hores del dissabte. Actualment, els dos incendis ja estan extingits.