Després de tres dies de desesperada operació de rescat a l'Afganistan, el cos de l'Haider, el nen de sis anys que portava des del dimarts atrapat en un pou sec de l'est del país, ha estat trobat mort pels equips d'emergències, que han aconseguit arribar aquest matí al lloc en el qual estava tancat. La tragèdia s'ha conegut menys de dues setmanes després de la mort del Rayan, el nen de cinc anys que va morir en circumstàncies similars al Marroc.

Rescaten el cos sense vida de l'Haider, el nen afganès atrapat en un pou

Segons ha informat el portaveu adjunt dels talibans Ahmadullah Wasiq en el seu compte de Twitter, el cos de l'Haider, de sis anys, ha estat localitzat "sense vida malgrat tots els esforços" conjunts de les autoritats, els treballadors i els ciutadans voluntaris, que intentaven desesperadament des de dimarts arribar a la profunditat a la qual havia caigut el nen. Wasiq, que aquest dijous a la nit arribava al lloc dels fets per revisar les tasques de rescat, ha lamentat aquesta "enorme tragèdia" que ha entristit a tota la nació, i ha donat les seves condolences a la família.

Haider / @Abdullah_azzam7

El cos de l'Haider ha estat rescatat ja sense vida / @Abdullah_azzam7

Per la seva part, Anas Haqqani, alt conseller del ministeri de l'Interior, tuitava que l'Haider "ens ha deixat per sempre" en el que s'ha convertit en un nou "dia de dol i tristesa per al nostre país". No va ser fins aquest dijous a la tarda quan es va aconseguir perforar una gran roca que bloquejava el camí i apropar-se al forat en el qual el petit estava atrapat després de caure en un pou d'uns 25 metres de profunditat. Així ho explicava el portaveu del cap de policia de la província de Zabul, on va passar l'accident, Zabiullah Jawhar: "La gran pedra, que separava el nou pou cavat per l'equip de salvament i aquell en el qual es troba l'Haider atrapat, està ara perforada i l'equip de rescat s'ha aproximat".

Tres dies de rescat contra rellotge

Tanmateix, els esforços no han estat suficients i el nen no ha pogut salvar la vida. Des de dimarts, les autoritats del Govern dels talibans, empreses de construcció i altres ciutadans treballaven contra rellotge per intentar rescatar a l'Haider, però l'escassetat de recursos mecànics dificultaven l'operació. Per això, diversos ciutadans van reunir subministraments per al petit, com a aigua i galetes, que el van baixar amb un cable, juntament amb un telèfon mòbil per poder parlar amb el seu pare.

pou afganistan tw 1

El petit va caure dimarts i l'escassetat de recursos va obstaculitzar el rescat / Arxiu

De fet, es va difondre per xarxes socials un vídeo que mostrava part de la conversa telefònica: "Fill si us plau no ploris, t'envio el telèfon i aigua, si us plau no ploris", deia el pare, mentre el petit Haider suplicava que fos ell qui baixés i el tragués del pou. Davant de la tragèdia, aquest dijous es van congregar polítics i ciutadans per pregar conjuntament pel nen. Tanmateix, sembla que les pregàries tampoc no han pogut fer res per la seva vida.

La tragèdia de Julen i Rayan es repeteix a l'Afganistan

Aquest cas s'ha unit a l'ocorregut fa menys de dues setmanes al Marroc, on el petit Rayan, de cinc anys, va caure en un pou de 30 metres de profunditat i, després de diversos dies d'intentar rescatar-lo, va ser extret ja sense vida, commocionant tot el país. Més proper es troba el cas del Julen, el petit espanyol que també va caure en un pou de Totalán, a Màlaga el 2019, que va acabar igualment en tragèdia.

La majoria dels pous de l'Afganistan es construeixen en àrees rurals per fer front a la sequera o per conrear rosella en zones on no arriba l'aigua, i normalment no tenen tapes o cobertes per evitar la caiguda d'animals o persones.