El Marroc segueix en joli les feines de rescat del Rayan, el nen de cinc anys que porta més de dos dies en el fons d'un estret pou al qual s'intenta accedir amb diverses excavadores, que treballen dia i nit i estan ja a pocs metres d'arribar als 32 metres de profunditat on es troba el menor. El petit va caure dimarts passat al forat, situat al costat de casa seva, a uns 70 quilòmetres de Chaouen.

El rescat del Rayan al Marroc

Rayan, de cinc anys, va caure dimarts passat al pou situat al llogarret d'Ighran, a uns 70 quilòmetres de la localitat del nord de Chaouen, encara que les feines de rescat van començar ahir, quan les autoritats van acudir a la crida dels pares, que després de buscar el nen l'havien localitzat a la cavitat. Segons va explicar el pare a diversos mitjans locals, van sospitar que el seu fill era dins del pou i llavors van introduir un mòbil amb la càmera encesa lligat amb una corda, amb el qual van comprovar que el Rayan era en el fons.

Rescati Rayan en Marroc / EFE

Rescat del Rayan al Marroc / EFE

El pare també va detallar que el pou estava cobert amb un barril, però que el nen l'hauria mogut del seu lloc abans de caure dins. Quan es van adonar que el nen estava al seu interior, afirmava, van alertar les autoritats, que aquest dijous van començar les tasques de rescat. Diversos voluntaris van intentar accedir al fons lligats amb una corda, però el pou tan sols fa entre 30 i 50 centímetres d'ample, i tots quedaven encaixats pel camí.

Atrapat durant dies a 32 metres de profunditat

Paral·lelament, diverses màquines van començar a excavar el terreny al costat del pou per aconseguir arribar als 32 metres de profunditat. La idea és, en aquest moment, excavar un altre túnel perpendicular al pou per accedir a la cavitat on és el Rayan. Al migdia, els equips de rescat havien excavat més de 20 metres i a aquesta hora ja en quedarien pocs per arribar als 32. I després d'això, s'utilitzarà una altra màquina per perforar el túnel d'accés al fons del pou.

 

Quan van arribar, els serveis d'emergències van introduir una càmera al pou per monitorar el nen, que aquest dijous continuava viu, encara que no es movia. Per garantir el rescat del petit amb vida, se li va fer arribar oxigen i aigua amb sucre. Així ho confirmaven des del comitè de vigilància i seguiment del rescat a la cadena 2M. El succés manté al país en joli i hi ha diverses emissions en directe que acumulen fins a 130.000 espectadors, a més dels nombrosos missatges de suport a la família. La tendència #Rayan, de fet, és la més nombrosa a Twitter al Marroc i multitud de persones s'han apropat fins al lloc.

De fet, ahir a la nit desenes s'amuntegaven al costat del pou, per la qual cosa avui s'ha establert un espai de seguretat per evitar aglomeracions. D'altra banda, el portaveu del Govern marroquí, Mustafá Baitas, va fer una crida per evitar la presència massiva de ciutadans al lloc dels fets, ja que les multituds dificulten la intervenció dels efectius marroquins.

Aquest rescat recorda el de Julen, el petit de dos anys que va caure en un pou en una finca de Totalán, Màlaga, el passat 2019 i el rescat dels quals va acabar tràgicament, quan es va recuperar el cos, ja sense vida.