L'escriptor Camilo De Ory torna a asseure's al banc dels acusats pels tuits que va escriure el 2019 durant el rescat del petit Julen, el nen que va morir en un pou de prospecció a Totalán, Màlaga. El mediàtic cas, que va tenir en joli la família i la societat durant gairebé dues setmanes, va acabar amb l'extracció del cos sense vida del nen. La tragèdia va ser el focus d'acudits de l'acusat, que va fer broma amb la mort del Julen, per la qual cosa ara torna a estar acusat d'un delicte contra la integritat moral.

Els acudits sobre el Julen tornen davant del jutge

De Ory va iniciar les bromes sobre el nen el 20 de gener de 2019, dies després que comencés el rescat, que va comptar amb més de 300 efectius de diversos cossos de seguretat, sent l'operació més important de la història del país. "Com has pogut caure tan baix, Julen" o "solucions habitacionals Julen" escrivia en el seu compte de Twitter una setmana abans que el petit fos tret sense vida del pou. De fet, l'últim dia de l'operació, quan el cadàver va ser extret, va tuitar: "avui es guardarà un minut de silenci pel Julen en tots els camps de golf".

Camilo de Ory / Arxiu|Arxivament

L'escriptor Camilo De Ory / Arxiu

Davant d'això, un jutjat de Madrid el va acusar d'un presumpte delicte contra la integritat moral pel qual la Fiscalia demanava una condemna de 18 mesos de presó amb la prohibició per utilitzar xarxes socials durant tot el temps de la condemna. D'altra banda, la família de la víctima demanava més, 20 mesos de presó, entenent que es tractava d'un delicte contra la dignitat de les persones. Tanmateix, l'Audiència de Madrid va acceptar la petició de De Ory i va arxivar la causa.

Camilo De Ory, acusat per un delicte contra la integritat moral

La decisió va venir en considerar que els tuits no eren constitutius de delicte, sinó "missatges de mal gust i sense valor literari ni humorístic". Els definien com a "summament reprovables" i "actes humiliants i vexatoris", però no els valoraven com a prou degradants per als delictes dels quals acusaven l'escriptor, i asseguraven que feia falta "una mica més". Ara el Tribunal Suprem ha corregit aquesta decisió i s'afegeix a la Fiscalia, veient-ho com un delicte contra la integritat moral.

La sala penal ha considerat precipitat que s'arxivés la causa a l'Audiència de Madrid i aprova que es torni a obrir el judici oral al jutjat d'instrucció. En aquesta decisió destaca el vot particular del magistrat Javier Hernández, que creu que els fets no són constitutius de delicte i que el tema correspon a un problema a resoldre per la via civil. Segons les seves declaracions, "els tuits diuen molt poc del sentit de la humanitat i del respecte pel dolor aliè del seu emissor, però la seva divulgació per la xarxa social no és, a parer meu, constitutiva de delicte. Crec que el dany moral provocat pot rescabalar-se i reparar-se, en termes constitucionalment proporcionals, mitjançant l'exercici d'accions civils."