L'equip de rescat a càrrec d'alliberar un nen que va caure a un pou d'aigua a l'est de l'Afganistan va aconseguir perforar aquesta tarda una gran pedra que obstruïa el camí i aproximar-se a la cavitat en la qual el menor es troba atrapat.

"La gran pedra, que separava el nou pou cavat per l'equip de salvament i aquell en el qual es troba Haider atrapat, està ara perforada i l'equip de rescat s'ha aproximat", va dir a Efe Zabiullah Jawhar, portaveu del cap de policia de la província de Zabul, on va passar l'accident.

Les autoritats del Govern dels talibans, empreses de construcció i altres ciutadans treballen contra rellotge des de fa més de 46 hores per rescatar el nen de sis anys, encara que l'escassetat de recursos mecànics dificulten l'operació.

Els veïns han ajudat el nen com han pogut

Davant d'aquesta demora, alguns de casolans van reunir diversos subministraments per al nen, com a aigua i galetes, que el van baixar mitjançant un cable que connecta la superfície amb la seva ubicació, juntament amb un telèfon mòbil perquè el seu pare pogués posar-se en contacte amb ell.

Un vídeo compartit en xarxes socials mostra part la conversa entre el primogènit i el seu fill: "Fill si us plau no ploris, t'envio el telèfon i aigua, si us plau no ploris", diu el pare a un Haider desconsolat, que li demana que sigui ell qui baixi i el rescati.

També en xarxes socials se succeeixen els missatges en els quals comparen aquest accident amb el cas del nen Rayan, rescatat sense vida després de gairebé 100 hores en el fons d'un pou al Marroc, i lamenten que l'atenció mediàtica internacional no sigui la mateixa per a aquest jove afganès.

Aquest succés es produeix enmig d'una profunda crisi econòmica a l'Afganistan, per la qual cosa els governs provincials tenen cada vegada menys recursos per fer front a les emergències o les necessitats bàsiques del país.

Un problema recurrent

Malgrat que s'han produït casos de menors que han caigut a pous a l'Afganistan, ni les autoritats ni els familiars prenen mesures serioses per evitar-ho, ja que se'ls permet deambular lliurement pels llogarrets sense que ningú se'n faci càrrec a partir dels dos anys d'edat.

La majoria dels pous es construeixen en àrees rurals per fer front a la sequera o per conrear rosella en zones on no arriba l'aigua, i no tenen coberta per evitar la caiguda d'animals o persones.

El cas més recent va succeir l'any passat, quan un nen va caure a un pou a la província meridional de Helmand. Després de diverses hores d'operacions de rescat, el menor va ser tret viu del clot, però va morir al cap de poc temps a l'hospital.