Tinder s'ha convertit en una de les aplicacions per conèixer gent més famoses, formant milers de parelles, cites i amistats. Tanmateix, com tot avenç tecnològic, hi ha un costat fosc, les estafes. Un dels exemples més flagrants ha estat el representat pel documental El timador de Tinder, de Netflix, que explica a través dels testimonis de tres víctimes la història de Shimon Hayut, que va robar al voltant de deu milions amb estafes amoroses. Malgrat sonar molt de pel·lícula, hi ha casos a petita escala que acaben sent malsons més que reals, i per això és important estar previnguts davant de la possibilitat de ser estafats. Quins són els trucs perquè no ens enganyin els estafadors de Tinder?
Tinder, on trobar l'amor o la ruïna
Pot passar que la realitat no s'ajusti al perfil de Tinder amb què havíem quedat i la persona no ens agradi, però en aquest cas parlem d'estafes de milers d'euros que no tornen, amenaces i coaccions, que a més, en el cas de l'estafador de Tinder, no han tingut conseqüències penals. És per això que cal portar la màxima cura i detectar a temps els perfils que puguin buidar-nos el compte amb falses promeses d'amor.
El modus operandi, també utilitzat per l'estafador barceloní Albert Cavallé, sol repetir-se en gairebé tots els casos. Creen una falsa il·lusió de poder i riqueses -provinent del robat a altres persones-, atraient les seves víctimes, a les que després conquereixen atacant a les seves flaqueses, que detecten al moment, fent-les caure rendides davant de les declaracions d'amor, promeses de futurs en comú o fins i tot materialitzant-se en pisos compartits. El detonador de l'estafa és llavors un problema econòmic amb diferents pretextos: una emergència, conflictes amb la justícia o amb enemics solen ser els més freqüents.
Estafes de l'amor: préstecs il·limitats i amenaces
Per a això demanen a les seves víctimes, ja enamorades, un préstec, al qual després es van afegint zeros i acaba en amenaces o coaccions quan les estafades es neguen a continuar donant diners. La seva capacitat més important és conèixer les debilitats de la persona que estafaran, per la qual cosa cal saber detectar les possibles mentides o enganys abans que comencin les peticions de diners. El primer consell sempre és no deixar diners a algú que no coneguem, encara que les seves xarxes socials semblin molt reals.
És per això que recomanen conèixer en persona quan ens sentim preparats i evitar prestar diners que no ens puguem permetre i que, en cas que no ens el tornessin, no ens arruïnessin. Igualment, recomanen investigar a la nostra cita a Google i xarxes socials, per conèixer el seu passat, encara que en el cas de l'estafador de Tinder tot havia estat maquinat per aparèixer a ulls d'internet com el fill d'un magnat israelià dels diamants.
Tots els trucs perquè no t'enganyin
Davant del dubte, sempre és millor no deixar diners, sobretot si aquesta persona no és de la nostra confiança plena o ens genera algun tipus de dubte. És recomanable no accedir al primer préstec, ja que després només fan més que créixer, així com deixar clar des del principi la nostra posició amb els diners propis, mantenint un perfil baix sense parlar del que tenim al banc ni del que posseïm o podem tenir.
D'altra banda, és important recolzar-nos en el nostre entorn més proper: amics, amigues i família poden ser la clau per veure els indicadors més truculents, ja que aquestes terceres persones podran veure'l imparcialment i allunyades de les emocions i sentiments de què s'aprofiten els estafadors de Tinder. Per això, tenir un confident o algú amb qui parlar del tema pot ser un dels trucs més fàcils. De fet, el problema d'algunes de les víctimes és que se senten tan avergonyides d'haver caigut en la trampa que tarden un temps decisiu a fer-ho públic, dificultant la investigació.
Evidentment i, en últim lloc, si hem caigut o estem segurs que la persona amb qui parlem tracta d'enganyar-nos, és essencial denunciar-ho a la policia i parlar amb les entitats bancàries perquè tinguin prou informació i siguin capaços de detectar altres casos com el nostre i evitar que l'estafador, com va fer Simon Leviev, l'àlies de l'estafador de Tinder, continuï guanyant diners a costa d'altres víctimes.