L'avanç d'apps de cites com Tinder han canviat per complet la manera de conèixer gent i de tenir parella. Tanmateix, com totes les novetats tecnològiques, és una arma de doble tall, i ja són multitud de casos els que s'acumulen a les comissaries de policia denunciant les conegudes com a "estafes de l'amor". La més mediàtica de l'any és la que ha inspirat el documental del Netflix, El timador de Tinder, que compta amb els testimonis reals de tres de les seves víctimes. Però, qui hi ha darrere del multimilionari més fraudulent?
Simon, l'estafador darrere de 'El timador de Tinder'
Ell es feia dir Simon Leviev i fingia ser fill d'un magnat russoisraelià que havia heretat un negoci de diamants i mostrava a Tinder i Instagram iots, cotxes de luxe i un jet privat. Tanmateix, eren les seves víctimes les que tenien diners i les que ho perdien tot amb l'engany. Tres d'elles, Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm i Ayleen Charlotte, són les protagonistes del documental de Netflix El timador de Tinder. Estrenada el passat 2 de febrer, va fins al fons del cas i desemmascara la història real.
El veritable estafador es diu Shimon Yehuda Hayut, que ara té 29 anys i en l'última dècada va guanyar quantitats ingents de diners a costa de centenars de dones que va enredar. En un parell de cites, les joves, de bon nivell econòmic, estaven recorrent el món al jet privat del Simon i dormint en hotels de cinc estrelles. La connexió era immediata i ell la reforçava amb les típiques frases: "Vull que siguis la mare dels meus fills", "Ets una persona molt especial", "Mai no havia sentit una cosa així". Cap de les víctimes no sabia que els missatges es repetien exactament amb les altres noies.
Deu anys i 10 milions de dòlars
I llavors, començava el drama: "M'han cancel·lat les targetes de crèdit per motius de seguretat. Podries demanar un préstec i donar-me l'efectiu?", demanava Leviev a Pernilla assegurant que el perseguien bandes criminals que podien triangular la seva posició si efectuava pagaments des del lloc del món on fos. Els acompanyaven dos presumptes guardaespatlles i un dia, la Cecilie rebia una foto d'ells amb el rostre ensangonat i acompanyat d'un missatge de veu en el qual el Simon plorava: "M'han intentat apunyalar".
Amb aquest mètode i altres amenaces, el fals multimilionari estafava contínuament, tal com mostra el documental de Netflix El timador de Tinder. S'estima que Simon Leviev ha guanyat des dels 18 anys més de 10 milions de dòlars enganyant dones de tot el món. El que aconseguia d'una el gastava en enredar a una altra, encara que sempre amb un bon marge de benefici per a ell. De fet, un sol dia va arribar a gastar-se 40.000 dòlars per mostrar el seu poder davant d'una de les noies que va estafar.
Després de destapar-se l'engany, similar al modus operandi d'Albert Cavallé, l'estafador de l'amor català més conegut, va ser condemnat a uns quants mesos de presó, però res en la seva vida no ha canviat radicalment. Tinder l'ha vetat per sempre, encara que ara surt amb una model israeliana i es mou per Tel-Aviv, al seu Israel natal, en un Mercedes. La seva família continua vivint en un dels barris més humils de la ciutat, sense saber res sobre ell.