Tomás Gimeno, el pare desaparegut a Tenerife des del 27 d'abril juntament amb les seves filles Anna i Olivia, d'1 i 6 anys, presumptament hauria donat mort a les nenes a la seva finca d'Igueste de Candelaria en un pla preconcebut que tenia com a finalitat provocar a la seva exparella el dolor més gran que pogués imaginar. Olivia va ser trobada morta dimecres passat al fons marí, a l'interior d'una bossa d'esport amarrada a una àncora.

Aquesta és una de les premisses que assenyala la magistrada titular del Jutjat de 1a Instància i Instrucció número 3 de Güimar en un auto dictat aquest dissabte per informar al Ministeri Fiscal sobre la procedència de deixar sense efecte la vigent ordre internacional per a la detenció de Gimeno per delicte de sostracció de menors, segons Efe.

Anna i Olivia desaparegudes / SOS Desaparecidos

Anna i Olivia / SOS Desapareguts

En aquest article es recull una crònica minuciosa de les circumstàncies de la desaparició de les nenes.

L'últim lloc en ser vistes

La jutgessa, al seu torn, ha demanat una altra ordre internacional per a la detenció de Tomás Gimeno per la presumpta comissió de dos delictes agreujats d'homicidi i un contra la integritat moral en l'àmbit de la violència de gènere, mentre demana que el cas passi al Jutjat de Violència sobre la Dona de Santa Cruz de Tenerife.

Recorda la magistrada que les actuacions penals es van iniciar el 28 d'abril, quan la Guàrdia Civil va posar en coneixement del Jutjat la denúncia de Beatriz Z. per la sostracció de les seves filles menors. L'últim lloc conegut on aparentment havien estat les nenes era el domicili del seu pare, a Igueste de Candelaria.

Tenerife - Nenes Segrestades

Casa de Tomás Gimeno / EFE

Les nenes no van ser tornades a la seva mare, que mantenia la seva custòdia "de fet" i amb qui convivien des que la relació entre els progenitors es trenqués fa aproximadament un any.

Segons l'auto, des d'aleshores Tomás va mantenir de forma constant cap a Beatriz un tracte vexatori i denigrant, dirigint-li diàriament comentaris desqualificatius, ofensius i ultratjants, en particular enfocats a menysprear-la per haver refet la seva vida amb una nova parella i manifestant a més, de forma reiterada, que no tolerava que aquest compartís moments amb les seves filles.

Crònica: dia de la desaparició

El 27 d'abril Tomás Gimeno va passar la tarda amb les nenes. Havia de recollir les menors cap a les 17.00 hores per reintegrar-les al domicili matern a les 21.00 hores.

Tomás va entregar a la directora del centre, i la seva parella actual, un estoig portallapis amb cinta d'embalar demanant-li que obrís ll'estoig i el truqués a les 23.00 hores del mateix dia. La dona va obrir l'estoig cap a les 17.20 hores i va trobar al seu interior un feix de diners per import de 6.200 euros i una carta acomiadant-se d'ella.

Tomás Gimeno / Instagram

Tomás Gimeno / Instagram

Després de recollir les nenes a l'escola Gimeno es va dirigir amb les dues menors al domicili dels seus pares a Santa Cruz de Tenerife. Allà va deixar l'Anna i va portar l'Olivia a classes de tennis fins aproximadament les 18.30 hores.

Tal circumstància la va aprofitar Tomás per acudir, ell sol al seu vehicle, a la Marina de Santa Cruz de Tenerife. Allà hi tenia atracat un vaixell d'uns 6 metres d'eslora. El va engegar a tall de prova i va abandonar el port a les 17.56 hores. 

Després de recollir Olivia en el Club de Tennis va tornar a l'habitatge dels seus pares, on va romandre amb ells i les nenes fins a les 19.26 hores, moment en què va marxar amb el seu vehicle i amb les dues nenes a l'interior.

Anna i Olivia desaparegudes / Ministeri d'Interior

Anna i Olivia / Ministeri d'Interior

Cap a les 19.47 hores Tomás va arribar al seu domicili d'Igueste de Candelaria.

A les 21.05 hores Tomás es va desplaçar amb el mateix vehicle, a l'interior del qual presumptament es trobaven els cossos sense vida de les seves filles segons els investigadors, des de Candelaria a Santa Cruz de Tenerife, on va arribar cap a les 21.13 hores. Va aturar-se un moment a casa dels seus pares i d'amagat va deixar el seu gos, dues targetes de crèdit amb les seves contrasenyes i dos jocs de claus d'un altre vehicle.

A les 21.27 hores Tomás va tornar a la Marina de Santa Cruz de Tenerife -port-. Va rebre'l el vigilant de seguretat. Des del cotxe a la embarcació va traslladar les bosses d'esport a l'interior de les quals presumptament es trobaven els cossos de les seves filles Olivia i Anna.

Finalment, a les 21.40 hores va salpar amb l'embarcació i onze minuts després Beatriz va establir contacte telefònic amb Tomás. Ell va comunicar-li que ja estava fora de l'illa amb les nenes. A les 21.59 hores el va tornar a trucar i Tomás va dir-li que ja no veuria mai més a les nenes ni a ell, que marxava amb elles i que començaria una nova vida. A les 22.30 i a les 22.40 hores Beatriz va tornar a trucar, ja des de la comissaria de la Guàrdia Civil, sent la resposta de Tomás la mateixa, malgrat intervenir un agent de la Guàrdia Civil.

Tomás hauria llançat les bosses al mar

D'acord a la interlocutòria judicial, quan ja estava prou allunyat de la costa i en una zona profunda, cap a les 22.30 hores, Tomás va llançar al mar des de l'embarcació Esquilón les bosses d'esport que contenien el cos sense vida de la seva filla Olivia i presumptament el d'Anna, ambdues amarrades a una àncora.

Llanxa Tomás Gimeno Anna Olivia Tenerife / EFE

Llanxa Tomás Gimeno / EFE

A les 22.30 hores Tomás va trucar a Beatriz i va dir-li que ell no podia permetre que les seves filles creixessin sense ell i a les 22.44 hores el telèfon de Gimeno va quedar incomunicat, aparentment en quedar-se sense bateria, per la qual cosa va decidir tornar al port.

A la bocana de la dàrsena pesquera, cap a les 23.15 hores, es va creuar amb una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil. Els agents, que desconeixien la trama que ja se sabia a la comandància, van avisar-lo de que estava incomplint la normativa del toc de queda vigent i van comunicar a Tomás que quedava proposat per a sanció.

En arribar a terra i informar els agents que pernoctaria al vaixell, Tomás es va dirigir a l'oficina del vigilant de seguretat per preguntar-li si disposava de carregador de mòbil. Sense èxit, a les 23.45 hores va dirigir-se amb el seu cotxe a una gasolinera del recinte portuari, on va comprar un carregador de mòbil, un paquet de cigarrets i una ampolla d'aigua.

Llanxa Tomás Gimeno Anna Olivia Tenerife / EFE

Llanxa de Tomás Gimeno / EFE

Va tornar a les 23.58 hores a la Marina i va dirigir-se amb el vigilant de seguretat a la seva oficina a carregar el mòbil. Entre les 00.01 i les 00.13 hores del 28 d'abril va quedar-se a la seva embarcació i després va tornar a l'oficina a desconnectar el seu telèfon, preguntant abans al vigilant de seguretat si coneixia on podia haver anat la patrullera.

A les 00.25 hores Tomás va revisar de nou el seu vehicle i a les 00.27 hores va tornar a l'embarcació i va salpar de nou.

Comiat de Beatriz i dels seus íntims

A les 00.41 hores del 28 d'abril el telèfon de Tomás va tornar a estar operatiu i a la 01.28 va tornar a parlar amb Beatriz. Ella va plantejar-li que les nenes necessitaven a la seva mare i ell va contestar-li que sí, que sabia que això costaria però que amb el temps les nenes estarien bé amb ell, ja que tenia prou diners per viure.

A les 01.30 hores Tomás va parlar de nou amb Beatriz en una conversa sobre la seva relació i va insistir-li que se n'aniria lluny i no tornaria a veure les nenes.

Tomás Gimeno / Nenes Tenerife

Tomás Gimeno / Cedida

A les 02.11 es va acomiadar definitivament de Beatriz. També dels seus amics íntims, a qui va comunicar que els deixava algunes de les seves pertinences materials com la seva moto, el seu Quad i fins i tot l'embarcació. A les 02.05 es va acomiadar del seu pare dient-li que ho sentia de veritat, que  ho sentia per ell però que necessitava 'això', i que per fi estaria bé i com volia. L'últim missatge el va enviar a les 02.27 hores.

A les 17.37 hores del 28 d'abril l'embarcació va ser localitzada al mar, a la deriva, a l'altura del Puertito de Güimar. No hi havia cap persona al seu interior. Durant el seu remolc fins al port de Santa Cruz de Tenerife va ser localitzada una cadira de protecció infantil flotant al mar.

Troben el cos d'Olivia

Després de més de 40 dies desaparegudes, la recerca de les dues nenes continuava després que el sonar i el robot submarí trobés una ampolla d'oxigen i un llençol, a 3 milles de la costa i a 1.000 metres de profunditat, a la zona on es va perdre la pista del mòbil del pare de les nenes desaparegudes a Tenerife.

Vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño - Nenes Tenerife / EP

Vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño / EP

En aquesta zona el robot submarí de rastreig del vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño va trobar el cos d'Olivia a l'interior d'una bossa d'esport amarrada a una àncora. També va trobar una altra bossa d'esport buida, igualment llastada per l'àncora.

El cos va ser traslladat a terra i portat a l'Anatòmic Forense per a l'aixecament. L'Ángeles Alvariño continua des d'aleshores el rastreig a la zona per tractar de trobar la seva germana Anna i Tomás Gimeno. S'albira el pitjor.

Autòpsia d'Olivia

L'autòpsia realitzada a la nena Olivia ha revelat que la causa de la seva mort es va produir com a conseqüència d'un edema agut de pulmó, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC).

L'edema agut de pulmó es produeix per un col·lapse dels pulmons, en aquest cas d'aigua. Tanmateix, aquesta definició tècnica no permet, de moment, concretar les circumstàncies exactes que van envoltar la mort d'Olivia. I és que l'edema pulmonar va poder ser posterior al subministrament, per exemple, d'alguna substància ansiolítica, com sospiten els investigadors. A determinar quan surtin els resultats de les anàlisis toxicològiques.

Tomás Gimeno / Nenes Tenerife

Tomás Gimeno / Nenes Tenerife

La Guàrdia Civil creu que Tomás Gimeno va matar les seves filles després de drogar-les per, a més del relatat, dos motius: el cos d'Olivia va ser recuperat a Tenerife sense signes de violència externa i no es va trobar sang en cap de les proves analitzades. I, a part, a casa de Tomás els investigadors van trobar relaxants musculars i calmants a mitges. La quantitat de pastilles que falten als envasos han portat als agents a sospitar del seu ús en el tràgic desenllaç. Afegeix la jutgessa que les menors no van tornar a ser vistes amb vida des que Tomás va abandonar amb elles la casa dels seus pares, la qual cosa indica que presumptament Tomás va donar mort a les seves filles a la seva finca a Igueste de Candelaria.

D'això resulta almenys indiciàriament, que la intenció que Tomás va tenir quan va raptar les seves filles no va ser sostreure-les de la seva mare i entorn per marxar a un parador desconegut, sinó presumptament matar-les de forma planificada i premeditada a fi de provocar un inhumà dolor a la seva exparella, a la qual de forma deliberada va buscar deixar en la incertesa sobre el destí de les seves filles en ocultar els seus cossos al fons del mar, escollint llocs allunyats de la costa i profunds, on pensava que mai no serien trobades.

Si bé només s'ha localitzat, fins al moment, el cos d'Olivia, la hipòtesi més probable respecte a Anna és, desgraciadament, la mateixa, apunta la jutgessa.