En menys de 48 hores Catalunya ha viscut una seqüència de fets fatals. Tres homicidis, tres morts violentes a l’Hospitalet de Llobregat, Tortosa i aquest dilluns a darrera hora al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. Un home de 44 anys, veí del barri i molt conegut a la Mina, va ser disparat per un altre conegut amb una escopeta. Les ferides eren greus i, encara amb vida, va poder ser traslladat al CAP del mateix barri, però ni els metges ni els tècnics van poder fer res per salvar-li la vida. Va acabar morint.

Una disputa entre famílies, motius del tiroteig

Al voltant de dos quarts de nou del vespre la Policia Local de Sant Adrià de Besòs i els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís d’un enfrontament al carrer de Rosalia de Castro, al cor del barri de la Mina. Tot i que tot plegat va iniciar-se per una disputa de trànsit i cotxes, va anar pujant de to. 

De fons, però, més enllà d’aquesta discussió ridícula, segons les primeres informacions recollides pels agents de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió policial Metropolitana Nord, hi ha un enfrontament entre dues famílies rivals, dos clans ubicats en aquest barri i que acostumen a acabar els seus enfrontaments a cops, o pitjor, a trets. Entre alguns dels desacords entre les dues famílies enfrontades, la policia sospita que podria haver-hi també el conreu i tràfic de marihuana, que s’ha convertit gairebé en el monocultiu d’algunes zones d’aquest barri de l’àrea metropolitana.

Tiroteig LaMina
Imatge del moment del tiroteig, a la Mina, a Sant Adrià de Besòs, aquest dilluns al vespre / Cedida

Ahir un dels dos bàndols va decidir obrir foc amb una escopeta, ferint l’home, de 44 anys i nacionalitat espanyola, que va quedar sobre un toll de sang. Els esforços dels metges del CAP del barri no van poder fer res per evitar que les ferides acabessin sent mortals. 

Reforç policial però sense detinguts

Ara mateix, poques hores després d’aquest nou tiroteig a la Mina, no consta que els Mossos d’Esquadra hagin pogut detenir l’autor dels trets. Les investigacions en aquesta zona, hostil per la policia, són complicades i amb molta poca col·laboració per culpa d’una barreja entre la por i la complicitat. S’han activat els canals habituals d’investigació i interlocució amb la comunitat que resideix a la Mina per mirar d’esbrinar aquest nou crim que ha tornat a sacsejar i a fer ploure sobre mullat al barri.

Per evitar nous enfrontaments, que molts cops es generen després de fets luctuosos com aquests, per revenges entre les mateixes famílies, els Mossos han reforçat la vigilància al barri amb equips d’ordre públic.

La Mina necessita “la dignitat que es mereix”

L’alcaldessa de Sant Adrià, la socialista Filo Cañete, ha alertat que situacions com aquesta “no es poden normalitzar” i assegura que perquè el barri tingui la dignitat que “es mereix” i “una vida segura”, cal més presència policial als carrers i "més contundència de totes les administracions per tal de recuperar l’espai públic de la Mina”, ara convertit en la zona zero de la inseguretat a la vora del riu Besòs. Des del consistori es reclama més presència policial a la zona per evitar possibles derivades, com ara represàlies entre famílies. 

En una recent entrevista a EFE l’alcaldessa assegurava que dels 100 agents que hi havia a la comissaria que dóna servei a aquest conflictiu barri de Sant Adrià ja només en queden 80 i que cal també reforços de la Brimo i de l’ARRO, els equips d'ordre públic de la policia catalana, per intentar pacificar la zona.