Suspens en civisme pels estudiants que aquesta última setmana han realitzat els exàmens d'avaluació del batxillerat per a l'accés a la universitat (EBAU, per les seves sigles en castellà) a Madrid. La finalització de les proves, el dijous passat, va traduir-se en l'organització d'un macrobotellot que ha comptat amb càrregues policialscotxes destrossats, escombraries mobiliari públic malmès.

El macrobotellot, que va concentrar més d'un centenar de joves, va tenir lloc a la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Concretament, al campus de la Ciutat Universitària i als voltants de la Facultat de Ciències de la Informació de la UCM. Els serveis de neteja, que són els que han patit la ressaca de la celebració, han estat treballant des de primera hora del matí per tal de recollir la brossa i escombraries, com ara ampolles, bosses de plàstic i altres objectes, que els estudiants havien llençat a terra.  

Ampli dispositiu policial per evitar incidències

Aquesta no és la primera vegada que les universitats madrilenyes pateixen les ganes de festa i d'embogiment dels estudiants que tot just acaben el curs i comencen les vacances. Per aquest motiu, tot i que el nombre d'alumnes que s'examinaven a les EBAU aquest any era lleugerament menor que en anteriors convocatòries, l'Ajuntament de Madrid va desplegar un ampli dispositiu policial, de 100 agents, per tal d'evitar que, precisament, la situació es descontrolés, tal com havia succeït anteriorment. Segons ha declarat Inmaculada Sanz, la delegada de Seguretat de l'Ajuntament de Madrid, aquest últim macrobotellot no ha tingut "res a veure, en termes de dimensió, amb el que s'ha produit altres anys", tot i que els incidents ocorreguts al llarg de la nit sí que feien recordar botellades anteriors. 

EuropaPress 4511090 varios policias controlan multitud estudiantes finalizar pruebas evau junio
L'Ajuntament de Madrid va desplegar un ampli dispositiu policial el dia abans que els estudiants finalitzessin les proves d'accés a la universitat. El dispositiu comptava amb 1'' agents de la Policia Municipal de Madrid, així com altres cossos de seguretat, com ara la Secció Canina i les cavalleries de l'Esquadró. Cézaro De Luca / Europa Press

Tal com ha explicat la delegada, les persones van anar arribant al llarg de la nit, però els comportaments violents no van començar fins a la una de la matinada, quan la reunió improvisada ja tenia més d'un centenar d'assistents. En aquell moment, la Policia Municipal de Madrid va començar a desallotjar els estudiants però aquests, que volien continuar amb la festa de totes maneres, van adoptar un comportament agressiu amb les autoritats, arribant fins i tot a llançar-los objectes, motiu pel qual el cos policial va carregar contra els presents. A conseqüència d'aquests actes vandàlics i enfrontaments, quatre membres del cos policial van resultar ferits, tot i que el seu estat és lleu. A banda de llançar objectes a la policia, els estudiants també van dedicar-se a destrossar els cotxes que estaven aparcats prop de la zona on s'havien reunit, així com a malmetre mobiliari urbà i a embrutar l'espai amb escombraries. 

Els serveis d'emergències van atendre 60 estudiants

El servei de transport sanitari, conegut com a SAMUR, va atendre una seixantena d'estudiants a causa de les grans ingestes d'alcohol que van fer al llarg de la nit. D'aquesta seixantena de persones, vuit d'elles presentaven un estat més greu que la resta; tres d'aquestes van ser traslladades a l'hospital a causa de patir intoxicacions etíliques i contusions derivades de les càrregues policials.