Les autoritats sanitàries alerten de l'existència d'una nova estafa en la qual els delinqüents es fan passar pel Ministeri de Salut i utilitzen la quarta dosi de la vacuna de la Covid per intentar accedir als telèfons mòbils i robar informació delicada

Els estafadors coneixen diverses dades de la seva víctima

El modus operandi és el següent. Els estafadors es posen en contacte amb les seves víctimes mitjançant una trucada telefònica. En la conversació, els delinqüents asseguren ser treballadors del Ministeri de Salut per "informar" a l'usuari sobre que ja pot accedir a la quarta dosi de la vacuna de la Covid. Per evitar sospites, proporcionen un seguit de dades que estan al seu poder, com el nom, la direcció, el número de telèfon i el correu electrònic de la persona a la qual intenten enganyar.

El canal de salut de la Generalitat, així com el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, han publicat un missatge alertant de l'estafa a Twitter i recordant que no es demanen les dades personals en cap moment.

covid
Publicació alerta d'estafa al canal Salut de la Generalitat I Imatge: Twitter

Accedeixen al telèfon mòbil per robar-te dades personals

Un cop han aconseguit dissipar els dubtes sobre la seva falsa identitat i han convençut la víctima, els delinqüents proporcionen una sèrie d'indicacions. La persona estafada rep un missatge al seu telèfon mòbil a través d'un SMS i que permet obtenir el control sobre el dispositiu de la víctima. Aquest fet és potencialment perillós, ja que permet tenir accés a informació delicada com contrasenyes d'aplicacions i pàgines web o informació personal i bancària. 

Encara es desconeix quan se subministrarà la quarta dosi

Els lladres aprofiten la confirmació sobre una possible quarta dosi de la vacuna per posar en marxa l'estafa. Per tant, les autoritats alerten a les persones que rebin una trucada d'aquestes característiques que no caiguin en la trampa. Recorden que la quarta dosi està aprovada especialment per a la població que supera els 60 anys i la població de risc, però que encara es desconeix quan es començarà a administrar.

Més estafes relacionades amb la covid

No és la primera estafa relacionada amb la covid. Des de l'inici de la pandèmia, els estafadors han aprofitat les circumstàncies per intentar aprofitar-se de les persones més vulnerables o atemorides per la situació per obtenir dades personals. Per aquest motiu, és essencial informar-se a través dels canals institucionals i mitjans de comunicació.