Quincy Promes ha estat condemnat a sis anys de presó per la seva implicació al tràfic de més de 1.300 quilos de cocaïna. L'exjugador del Sevilla i actual futbolista del Spartak de Moscou ha estat condemnat aquest dimecres per un tribunal neerlandès, en rebel·lia, pel narcotràfic en el qual va estar embolicat en dos carregaments que van viatjar des del Brasil fins al port belga d'Anvers el gener de 2020. L'acusat, de 32 anys i nascut a Amsterdam, es troba en aquests moments a Rússia i no va participar al procés judicial perquè, segons els seus advocats, prioritza les "obligacions laborals" sobre la investigació criminal als Països Baixos.

Però els sis anys de presó podrien haver estat més, especialment si el tribunal hagués acceptat la sol·licitud de la fiscalia neerlandesa de nou anys entre reixes. El Ministeri Fiscal ha acusat Promes i un altre sospitós, que també va rebre aquest dimecres la condemna de sis anys, d'"importar, exportar, transportar i posseir 1.362,9 quilos de cocaïna oculta en un carregament de sal marina procedent del Brasil". Aquesta substància, a més, hauria estat repartida en dos contenidors per moure-la amb barca per Escalda Occidental, a la província de Zelanda, als Països Baixos, fins al port d'Anvers, a Bèlgica.

Falta de cooperació amb la justícia i investigació del futbolista

Promes, des del primer moment, no va participar al procés judicial. Això ha suposat una falta de cooperació amb la justícia dels Països Baixos i, de fet, la policia mai no ha pogut interrogar-lo sobre els fets que se li imputen. És per això que, a més dels sis anys de presó, el tribunal neerlandès l'ha condemnat aquest dimecres per rebel·lia i partint de les proves recopilades pels investigadors. Tot i així, la defensa de l'exjugador del Sevilla i l'Ajax sempre ha negat la seva implicació al narcotràfic.

En qualsevol cas, tot va començar quan l'Equip d'Intel·ligència Criminal (TCI) de la policia neerlandesa va rebre informació que indicava que Promes estava involucrat al tràfic de cocaïna des del Brasil a Europa, tenia telèfons criptogràfics i hauria invertit 200.000 euros en aquest negoci d'estupefaents. Per això, es va iniciar una investigació criminal el futbolista natural d'Amsterdam. "Es va col·locar un equip d'escolta al cotxe del sospitós i se'l va vigilar. La veracitat de la informació de TCI va ser confirmada, en part, pels telèfons confiscats a altres persones dels quals es van trobar converses en què participaven els sospitosos. Molts missatges de xat van deixar clar que ambdós estaven involucrats a l'entrada, retirada, transport i venda d'aquests dos enviaments", va assenyalar la fiscalia.

Però n'hi ha més. Pel fet d'invertir, suposadament, 200.000 euros en aquest negoci il·legal, es va considerar que Promes era "a l'esglaó alt en l'escala organitzacional" del grup de narcotraficants. La droga, d'altra banda, va ser retirada d'un dels contenidors a finals de gener de 2020, mentre que el segon contenidor va poder ser interceptat a temps per la policia belga.

Promes va apunyalar el seu cosí

L'actual jugador del Spartak de Moscou, a més, va ser sentenciat prèviament per la justícia neerlandesa a un any i mig de presó. En aquesta ocasió, per apunyalar i "causar greus lesions físiques" al seu cosí a un genoll durant una festa familiar el juliol de 2020, mesos més tard del lliurament de la cocaïna brasilera oculta en sal marina. Promes ha apel·lat aquesta condemna i, en un cas civil la setmana passada, es va determinar que Promes ha de pagar una compensació a la víctima.