Les rutes del narco entre Sud-amèrica i Europa s'agreugen a les aigües de l'Atlàntic, que s'han tornat encara més visibles després del doble assassinat de guàrdies civils a Barbate (Cadis). La Policia Nacional, de manera conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, ha alliberat vuit ostatges d'un narcosegrest en ple oceà, molt a prop de les Illes Canàries. De fet, va ser un escenari poc habitual, ja que tots eren membres de la mateixa organització criminal i es va produir una espècie de traïció a bord, quan un dels integrants del clan, d'origen serbi, va decidir prendre el control de l'embarcació mentre realitzaven el transport de 2.300 quilos de cocaïna.

 

Però el segrest dels narcos, el passat novembre, per un dels membres del càrtel que va decidir erigir-se com a líder del vaixell per la força no va acabar sol a la presa d'ostatges. Per aconseguir el control de l'embarcació, el capo revoltat, suposadament, va disparar a un dels homes i va llançar posteriorment el cos al mar. Tot això per poder realitzar el lliurament com a nou líder de la droga que portaven a bord des de Sud-amèrica i amb destí Espanya, concretament Canàries. Els investigadors de la Policia Nacional van tenir coneixement que la cocaïna anava a ser transvasada a una embarcació menor pel que, en menys de 12 hores, es va preparar un dispositiu conjunt amb el Servei de Vigilància Duanera per detenir els tripulants i confiscar les 2,3 tones d'estupefaents.

Equip d'intervenció: a l'abordatge a l'Atlàntic

Un equip d'intervenció format entre ambdós cossos es va presentar en el punt de l'Atlàntic on es trobava l'embarcació i, després de diverses hores de negociacions a alta mar, van aconseguir abordar el vaixell. No obstant això, l'operatiu no va ser tan senzill com podria imaginar-se, per la qual cosa es van mobilitzar amb gran rapidesa mitjans logístics i humans, així com un equip de pilots especialistes de Vigilància Duanera. L'objectiu era salvaguardar la vida dels segrestats. I així va ser. Una vegada estaven completament segurs, els agents van assaltar el Sea Paradise i van establir un contacte inicial amb la tripulació, els qui van ratificar que es trobaven segrestats per un home serbi, que estava armat i que havia disparat un dels tripulants.

Una vegada a bord, i quan els vuit ostatges estaven fora de perill, van començar les negociacions amb l'home serbi, membre de l'organització criminal que transportava els 2.300 quilos de cocaïna, perquè deixés l'arma i s'entregués a les autoritats. Van ser necessàries diverses hores, temps que van aprofitar per portar la tripulació fins al port de Santa Cruz de Tenerife. Ja a terra, la Policia Nacional amb els especialistes de Vigilància Duanera van registrar el vaixell i van localitzar en un habitacle de molt difícil accés les 2,3 tones d'estupefaents, dividits en farcells que estaven units a llums estroboscòpics i garrafes d'aigua. Això es deu a la forma de lliurament: estaven preparats per tirar-los al mar i que arribessin flotant fins a les mans de les persones que els havien de recollir.

Nou detinguts, a més del segrestador

La Policia Nacional, finalment, va aconseguir que l'home que havia donat el cop al vaixell es lliurés. Els vuit tripulants, que temien per la seva vida, van ser rescatats. El resultat d'aquesta Operación Neptuno ha estat de nou persones detingudes, els suposats ostatges i el que va agafar el vaixell per la força, a més de confiscar 2.300 quilos de cocaïna i equips electrònics i satel·litaris.