Els treballadors de l'àrea d'enviaments de l'Aeroport Internacional de Querétaro (Mèxic) s'han endut un bon ensurt aquest divendres, 30 de desembre, en trobar quatre cranis humans dintre d'un paquet amb destinació els Estats Units. Les restes estaven embolicades en paper d'alumini i no tenien cap registre sanitari.

Els ossos estaven dintre d’un paquet de missatgeria, i la troballa es va fer després de passar-lo per un sistema rutinari de raigs X a duanes per buscar drogues i armes procedents de Mèxic. Segons el comunicat emès per l’aeroport, el paquet tenia el seu origen a l’estat de Michoacan, una de les zones amb més violència del país, i estava destinat a una direcció a Carolina del Sud.

Troballa accidental

La inspecció amb raigs X al qual es va sotmetre el paquet és completament aleatòria; els agents de la Guàrdia Nacional van escollir alguns dels enviaments que es transportaven per inspeccionar-los en cerca d'enviaments il·legals. En un dels paquets, però, van notar quelcom estrany, i van decidir obrir la capsa que contenia els quatre cranis. A hores d'ara no han donat més informació sobre les circumstàncies o el motiu de l'enviament, i es desconeix si s'han pogut identificar. El transport de restes humanes és possible sempre que es disposi de la documentació necessària firmada per una autoritat sanitària competent, de la qual cosa aquest enviament mancava.

Ossos animals en una maleta

A l’aeroport Washington Dulles de Virgínia, als Estats Units, també van fer una sorprenent troballa el passat 17 de desembre. Una dona que tornava d’un viatge a Kenya va decidir emportar-se com a souvenirs els ossos d’una zebra i d’una girafa i els va posar dintre de la seva maleta. Quan la van aturar al control de seguretat perquè la imatge dels raigs X mostrava objectes estranys, va dir que portava una branca d’un arbre d’acàcia.

Els agents de l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units van confiscar les restes, ja que van considerar que el seu transport violava la Llei Lacey que combat el tràfic il·legal de fauna i flora, a més del risc que els ossos podien suposar per la salut pública.