Els agents de la comissaria de Vic dels Mossos d'Esquadra van detenir el passat divendres un home i una dona, de 43 i 47 anys, com a presumptes autors de 34 delictes de robatori amb força, un d'ells en grau de temptativa. La detenció és el resultat d’una investigació policial oberta des de mitjans d’abril, quan l’empresa que gestiona la zona blava de Manlleu (Barcelonès) va detectar que li estaven sostreien la recaptació dels parquímetres.

Feien servir un joc de claus per no forçar les màquines

Durant el transcurs de la investigació, els Mossos van determinar que els detinguts disposaven d'un joc de claus, fet que els permetia cometre els robatoris sense forçar les màquines. Els agents van arribar a aquesta conclusió perquè no van trobar cap parquímetre amb signes de força. A més a més, els lladres tenien bona vista: escollien els parquímetres amb més recaptació. Els Mossos també asseguren que els detinguts actuaven sempre en la franja nocturna per tal de no ser descoberts.

Els detinguts van aconseguir robar una gran quantitat de diners

El passat dijous al vespre, durant un dispositiu de vigilància de parquímetres, els agents van observar com una parella s'aproximava sigil·losament a una de les màquines del carrer Sant Ferran de Manlleu. En veure que estaven cometent un robatori, els agents van procedir a detenir-los. Sorprenentment, un cop identificats, els Mossos es van adonar que la dona detinguda era una extreballadora del servei de trànsit de parquímetres, mentre que l'acompanyant, i també detingut, era la seva parella. En ser la dona una extreballadora de l'empresa, era més fàcil aconseguir una còpia de les claus de les màquines.

Als dos detinguts se'ls acusa de 34 robatoris amb força i es calcula que han sostret una quantitat molt significativa de diners: 9.013 euros. Els arrestats van passar el dia 11 de juny a disposició judicial al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Vic.

Alerta quan paguis en parquímetres

Amb l'arribada de la pandèmia, hem vist com el nostre entorn s'ha digitalitzat encara més. L'ús dels codis QR s'han estès a cartes de restaurants, inscripcions, informació i, fins i tot, en el pagament dels parquímetres. Tanmateix, has d'estar molt alerta perquè és aquí on els lladres aprofiten per cometre robatoris. Es tracta de codis QR falsos.

Els estafadors col·loquen falsos codis i d'aquesta manera et poden robar dades i diners. El modus operandi és molt senzill: els delinqüents imprimeixen codis QR i els enganxen als parquímetres al costat d'unes indicacions que anuncien que era un nou mètode de pagament desenvolupat pel govern regional. Però, llavors, en escanejar-lo amb el mòbil, ja has caigut en la trampa. Aquest codi QR que has escanejat et transmet a una web fraudulenta que simula ser un sistema de pagament ràpid.

Aquest tipus d'estafes es reprodueixen i multipliquen a gran velocitat, per la qual cosa és recomanable seguir els consells d'Incibe, l'Institut Nacional de Ciberseguretat, per evitar ser víctimes d'aquests fraus.