Fa temps que moltes famílies alerten de la perillositat dels challenges (reptes) virals que abunden a internet i que posen en risc la vida de molts joves. Les alarmes van saltar amb el repte de la 'balena blava' —que suposava una realització d'una llista d'uns 50 passos fins a arribar al repte final el qual era tirar-se des de dalt d'un edifici per perdre la vida—, l''abecedari del diable' —punxar amb un objecte punxant algú mentre recita les lletres de l'abecedari—, el 'trenca boques' —una persona s'apropa per darrere d'una altra i l'enganxa amb una peça de roba o corda per davant dels turmells i tira cap enrere— o el 'carbon challenge' —posar el cap en una bossa de carbó.

Malgrat tots aquests reptes virals que han demostrat ser arriscats, sembla que els joves no aprenen i volen experimentar riscos, com és el cas del petit Archie Battersbee, de 12 anys, que va morir dissabte passat després que els metges li desconnectessin del suport vital. Després d'aquest terrible succés, els ciutadans ens preguntem què estem fent malament i si no es pot fer res al respecte. Perquè tots aquests reptes poden provocar la mort, o lesions greus, en els qui els practiquen. I no és la primera vegada que un repte viral causa la mort de menors que s'extralimiten a l'hora de realitzar el desafiament. Ni tan sols és la primera vegada que succeeix amb aquest repte amb què Archie ha perdut la vida: el Blackout Challenge.

Què hi ha darrere del repte Blackout Challenge? Asfíxia i desmais

El 'Blackout challenge' -o 'desafiament de l'apagada' - és un repte que consisteix a aguantar la respiració fins a no poder més i desmaiar-se. A propòsit d'això, una part del repte consisteix també a gravar-se mentre s'aguanta la respiració. Aquest challenge, que ha calat fort en els més joves i s'ha viralitzat en gran part del món, ja ha deixat diversos menors morts, com dues nenes nord-americanes de 8 i 9 anys. Ara, a aquestes morts s'afegeix la d'Archie Battersbee, de 12 anys, al qual la Justícia britànica ha ordenat retirar aquest dimarts el suport vital que el mantenia amb vida des que el passat 7 d'abril va ser trobat inconscient al seu habitatge amb una corda lligada al coll.

Mor Archie Battersbee després de fer el perillós repte viral Blackout challenge I Imatges: The Sun

Acceptació a les xarxes socials

Sobre això, ens preguntem quin és l'objectiu d'aquest repte i quin sentit té fer-lo. A més de voler experimentar fortes sensacions, els joves busquen acceptació social. En una era, com la digital, on es dona molta importància a presumir a les xarxes socials, no és gens estrany que els joves realitzin aquest tipus de reptes virals i es gravin per penjar-ho a les seves plataformes per arribar a milions d'usuaris i així aconseguir visualitzacions i 'm'agrada'.

El repte té molta més història, de fet, no és propi d'aquesta era digital, ja que es remunta a l'any 1995. Segons un informe del Centre de Prevenció de Malalties dels Estats Units, va xifrar en més de vuitanta els adolescents morts per aquest repte entre 1995 i 2008. Ara, ha tornat a reposar més forces gràcies a l'increïble abast de la plataforma de TikTok. Existeixen més casos de menors de 14 anys que han mort intentant aquest repte després de conèixer-lo per TikTok. A més d'Archie i les dues nenes nord-americanes, hi ha un noi de 14 anys a Austràlia, una nena italiana de 10 anys i dos nens de 12 anys de Colorado i d'Oklahoma. Més a prop, a Espanya, també s'ha donat a conèixer aquest perillós repte, quan el mes de maig passat un adolescent va haver de ser hospitalitzat després d'intentar realitzar-lo. En aquest cas va ser un company de l'institut el que li va practicar l'ofegament després de veure-ho per TikTok.

La mort d'Archie, un impuls per reaccionar

Des del passat 31 de maig, Archie ha estat connectat a un sistema de suport vital i a un respirador artificial després que li diagnostiquessin mort cerebral. Els metges van advertir els pares que el nen presentava danys irreversibles i que segurament no despertaria mai. Passaven els mesos i els pares d'Archie no perdien l'esperança. Tanmateix, l'hospital els va comunicar la intenció de desconnectar el menor, per la qual cosa els pares van decidir portar el cas als tribunals britànics, però sense èxit. La mort d'Archie ha estat inevitable i el passat dissabte al matí, la Cort d'Apel·lacions del Regne Unit va rebutjar posposar la retirada del suport vital i el noi va ser desconnectat de la màquina, morint poques hores després.