Nova tragèdia durant un desafiament viral de TikTok. Aquesta vegada, un nen britànic de 12 anys, Archie Battersbee, va ser trobat inconscient el passat mes d'abril a casa seva. Des d'aquell dia, no ha tornat a despertar-se i la justícia ha emès una dura decisió: desconnectar el noi del respirador artificial que el manté en vida. Tanmateix, aquesta decisió no ha agradat gens als seus pares, que fan tot el possible per impedir-ho.

El noi va ingressar amb pronòstic molt greu

Després del terrible accident, les autoritats mèdiques han justificat que han de desconnectar el menor perquè pateix una mort cerebral i que, per tant, no hi ha res que es pugui fer. Segons Hollie Dance, la mare del noi, Archie estava realitzant un desafiament viral de TikTok anomenat "el desafiament de l'apagada" o blackout challenge. "Vaig anar a veure on era i el vaig cridar, però no va respondre. Aleshores em vaig adonar que estava penjat de la barana amb alguna cosa al voltant del coll", va descriure la seva mare, que ha volgut explicar l'ocorregut per transmetre el missatge sobre la perillositat d'aquestes pràctiques cada vegada més populars entre els joves.

La mare, espantada, va prendre el seu fill en braços i va anar ràpidament al carrer a la recerca d'ajuda. Després d'això, va anar corrent per dur a terme les maniobres de reanimació RCP i va trucar els equips d'emergència, que el van traslladar inconscient al Royal London Hospital, a Whitechapel, a l'est de Londres. Allà, els metges van confirmar el pitjor dels pronòstics: "Archie no sobreviurà". Després de gairebé 4 mesos, el jove de 12 anys encara no ha despertat.

En què consisteix el perillós repte de l'"apagada"?

El repte consisteix a col·locar-se un cinturó al voltant del coll per comprovar quant temps pot passar el participant sense respirar. Els usuaris de TikTok bloquegen la seva pròpia respiració fins a desmaiar-se per a poder experimentar "fortes sensacions". Però, per si no n'hi hagués prou, algunes de les persones que accepten el desafiament arriben a gravar-se amb els seus telèfons mòbils, un fet realment inhumà.

Segons la família del petit Archie, aquest desafiament és el causant de la mort cerebral que pateix el menor i, per tant, és responsable de la seva mort. Per aquesta raó, demanen als usuaris de TikTok que siguin conscients i responsables a l'hora d'utilitzar aquesta aplicació i demanen als pares que sàpiguen orientar els menors perquè no realitzin aquest tipus de reptes.

Una polèmica decisió

Davant de la decisió de les autoritats de desconnectar el noi del respirador artificial, la seva mare es mostra "extremadament decebuda" perquè la justícia posarà fi al suport que manté amb vida al nen, malgrat les condicions. Per això, la dona afirma que no renunciarà al seu fill.

Més morts pel repte viral de TikTok

No és la primera vegada que el repte de l'"apagada" sega una vida. L'any passat, dues nenes de 8 i 9 anys van morir als Estats Units per asfíxia després de dur a terme aquest repte viral. Els seus familiars han decidit demandar TikTok perquè els seus algoritmes promouen "de manera intencionada i repetida" reptes perillosos per a la salut dels usuaris de l'aplicació. Una de les nenes, Arriani, va morir a l'hospital després de perdre la completa funció cerebral. L'altra víctima, Lalani, va morir a l'instant.

Augmenten els reptes extrems

El repte de l'"apagada" o blackout challenge és un dels molts reptes perillosos que ronden per internet. En els últims anys, han sorgit reptes extrems que posen en perill la salut dels usuaris de la xarxa. Un exemple també recent és el repte de la Balena Blava de l'any 2019, que consistia en el fet que durant 50 dies, els joves s'havien de sotmetre a ferides corporals o psicològiques fins a arribar a l'objectiu final: el suïcidi. Per aquesta raó, els experts alerten sobre el comportament dels usuaris de la plataforma: voler tenir més "m'agrada" per tenir més reconeixement social, una moda realment perillosa que afecta físicament i psicològicament als més joves.