El jutjat de Primera Instància número 2 de San Bartolomé de Tirajana decreta la reobertura del cas de Yéremi Vargas, desaparegut fa ja catorze anys a la ciutat de Vecindario, a Gran Canària. La família ha aportat noves proves per poder continuar buscant el nen, el cas del qual va quedar arxivat per falta de proves.

Es reobre el cas de Yéremi Vargas

Un auto publicat el passat 2 de setembre i conegut avui va decretar la reobertura del cas de Yéremi Vargas, el nen de set anys desaparegut el març de 2007 a Gran Canària.

El jutge, per tant, autoritza que es torni a investigar i insta ara el fiscal que al·legui el que considera abans de decidir si admet les noves proves sol·licitades per la família del nen.

Ithaisa Suárez, mare de Yéremi / EFE

Ithaisa Suárez, mare de Yéremi / EFE

Ithaisa Suárez, mare de Yéremi, és representada per l'advocat Marcos García-Montes, a través de qui exerceix l'acusació. Ha estat el lletrat qui ha sol·licitat una bateria de proves després de treballar amb un equip de criminòlegs durant dos anys.

Noves proves contra Antonio Ojeda, "El Rubio"

Els nous detalls apunten de nou al que va ser principal sospitós, Antonio Ojeda, conegut com "El Rubio​", tal com es recull a la sol·licitud, que denuncia que no es van tenir en compte en els últims 14 anys d'investigació.

Antonio Ojeda / Twitter Isajedora

Antonio Ojeda / EFE

D'altra banda, l'advocat García-Montes demana que el jutge d'instrucció Juan Manuel Hermo Costoya, que va estar al càrrec del procés judicial en la seva última fase i que va ordenar l'arxivament del cas per, al seu judici, falta d'indicis sòlids contra "El Rubio​", sigui apartat del cas. L'acusació considera que hi va haver una pèrdua d'imparcialitat objectiva en el magistrat.

Va confessar a un company de la presó que "el nen estava blau"

Entre les noves proves que presenta el despatx d'advocats liderat per García-Montes es troben les confessions d'Ojeda al seu company de mòdul penitenciari, a qui en situació de confiança va confessar el crim comès.

"El Rubio​" era a la presó per l'abús sexual a un altre nen de nou anys i va comentar a aquest altre pres que "el nen estava blau" i que "va haver de desaparèixer-lo", informa el mitjà ABC.

Aquest detall podria ser concloent, tenint en compte que Yéremi patia cianosi, una malaltia que precisament deixa la pell de color blavós a causa d'una insuficiència d'oxigen en sang. Aquesta malaltia podria haver-li causat la mort i era una informació que només podia conèixer el seu entorn proper.

Catorze anys d'investigació sense resultats

Al document judicial es descriu que Ojeda "només va poder saber de la malaltia si va participar de la desaparició", ja que aquesta dada no va ser publicada ni comentada mai en els mitjans de comunicació.

Un altre indici que no va ser tingut en compte en la primera investigació es tracta del testimoni d'un dels nens que era a la zona, d'11 anys d'edat en el moment dels fets.

Aquest menor va assegurar que el Yéremi havia pujat a un cotxe blanc, però el jutge va invalidar la seva declaració per suposades contradiccions.

El cotxe d'Ojeda va ser identificat per un nen

El nen va identificar el vehicle com un cotxe tipus Opel Corsa blanc i va detallar que en la part posterior hi havia un adhesiu de palmeres. El cotxe de "El Rubio​", un Renault 5 Oasis és també de color blanc i amb un format similar, comptant també amb un adhesiu de palmeres a la zona posterior.

Renault 5 Oasi Ojeda / Wikimedia Commons

Renault 5 Oasi, model que condueix Antonio Ojeda / Wikimedia Commons

Aquest petit testimoni va identificar sense dubtes l'adhesiu, que es considera rellevant, a més de donar detalls sobre com vestia el conductor del cotxe, un home amb gorra.

Les contradiccions que va acusar el jutge fa anys han estat ara desmuntades per García-Montes, que assegura que el nen "no té coneixements necessaris per diferenciar perfectament models de cotxes, ja que va dir que es tractava d'un Opel Corsa blanc,", però que ha de tenir en compte perquè "no declara que es tracti només d'aquest, com a model únic i exacte sinó referint-se a un cotxe similar a aquest" com el Renault 5 Oasi de "El Rubio​".

A més, el nen va fer especial recalcament en l'adhesiu de les palmeres.

El pare del Yéremi, acusat d'agressions sexuals a menors

L'alegria per la reobertura del cas es veu, tanmateix, entelada pels fets succeïts la passada setmana amb el pare del Yéremi, J.F. Vargas, que va ser detingut dues vegades per acusacions diferents d'agressió sexual a menors.

La primera provenia de la seva pròpia filla, que va tenir amb una parella posterior a Ithaisa, mare de Yéremi, i anterior a la seva dona actual, amb qui també té un nadó.

José Francisco Vargas / EFE

José Francisco Vargas / EFE

La nena, de 13 anys, el va acusar d'haver intentat violar-la quan va anar a visitar-lo una nit al domicili que Vargas comparteix ara amb la seva nova parella.

La segona víctima va ser una altra de menor, que va denunciar a Fuerteventura una altra situació d'abús sexual perpetrat per l'home, que de moment es troba en llibertat amb càrrecs, encara que amb una ordre d'allunyament sobre la seva filla.

En diverses entrevistes es declarava innocent i acusava de complot la mare de la seva filla.