El gener és el mes dels nous començaments, la il·lusió d'un any nou i dels Reis. Aquest any, a més, entrarà en vigor la nova Llei de Trànsit, amb mesures molt més dures per minimitzar les morts al volant.

Els Reis també porten multes

Encara que caldrà esperar el 21 de març perquè es faci realitat, les modificacions són moltes i és important estar preparat davant del que vindrà.

Així com les novetats inclouen multes i pèrdues de punts molt més grans per manipular el mòbil mentre conduïm o per tenir elements modificats al cotxe, també canviarà la documentació necessària per passar la ITV i les sancions per intentar evitar ser enxampats pels radars.

I és que la DGT sap que molts conductors fan la picardia d'instal·lar dispositius il·legals per detectar o inhibir els controls de velocitat, i per això ha pres mesures molt serioses.

Sanció de 6.000 euros i punts per evitar un radar

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, es multarà amb 6.000 euros al conductor que utilitzi aquests aparells, mentre que els tallers que els instal·lin rebran una multa de 30.000 euros. La idea és que els mecànics es neguin a posar-los per por d'aquesta severa sanció econòmica.

Radar DGT / EFE

Radar en una carretera / EFE

Si bé està regulat que els usuaris sàpiguen on són els radars fixos de les carreteres espanyoles, que es poden mirar en la pàgina web de la DGT, només es preveu l'ús d'avisadors als vehicles. Aquests dispositius avisen sense afectar el correcte funcionament del radar, per la qual cosa estan permesos.

Inhibidors i detectors prohibits: 30.000 euros per als tallers que l'instal·lin

Tanmateix, els inhibidors -que bloquegen el senyal per no ser detectats-, suposen una infracció que podrà ser sancionada amb 6.000 euros de multa i la pèrdua de sis punts del permís de conduir. La sanció s'imposarà fins i tot si no ha estat utilitzat, ja que el simple fet de tenir-lo instal·lat és prou motiu.

Els detectors, també il·legals, suposen una multa i retirada de punts també, encara que més lleu: els usuaris hauran de pagar 200 euros i perdran tres punts del carnet.

Per tant, si havíeu pensat demanar als Reis un d'aquests aparells, val més cancel·lar la comanda abans que la DGT us enxampi i us toqui demanar a la Mare de Déu de Montserrat els punts perduts.