En els darrers temps les estafes a través de WhatsApp són cada vegada més habituals. Casos com els del fill en dificultats o el d'un amic amb problemes a Bizum, en els quals t'arriba un missatge d'una suposada persona coneguda demanant ajuda, són molt coneguts i les possibles víctimes cada vegada cauen menys en el parany. Per això, els ciberdelinqüents busquen manera d'innovar i de fer noves estafes difícils de detectar. En aquest sentit, s'està posant de moda les estafes a través de les trucades internacionals de WhatsApp.

S'estenen les estafes a través de trucades internacionals de WhatsApp

En aquesta nova mena d'estafes, les víctimes reben una trucada a través de l'aplicació de missatgeria instantània. El número amb el qual l'estan fent no només no figura a la seva agenda de contactes, sinó que és totalment desconegut i d'un país estranger. Normalment, es fan amb telèfons que porten un prefix d'Indonèsia, Tailàndia, les Filipines, el Vietnam, l'Índia o Pakistan. L'interlocutor, però, moltes vegades parla espanyol perfectament, indicant que en realitat només és una estratègia per desviar l'origen de l'estafador i fer més difícil que el puguin localitzar.

estafa trucades internacionals whatsapp
Els estafadors truquen a les víctimes a través de WhatsApp amb números de telèfons estrangers. / ElCaso.cat

En aquestes trucades, els ciberdelinqüents capten l'atenció de la potencial víctima oferint-los una oferta de feina molt atractiva. Malgrat que les condicions que ofereixen són tan bones que poden arribar a fer sospitar, ho fan de manera professional i creïble per intentar que no es noti l'engany. L'objectiu real, però, és aconseguir les dades de la víctima. Ho fan demanant a l'usuari que entri en una pàgina web, que en realitat és fraudulenta, per postular-se al lloc de feina. També ho poden fer sol·licitant que truquin a un número estranger o facin accions a través de les xarxes socials.

Amb aquests mètodes poden aconseguir des d'una estafa amb el mètode phishing fins a introduir un programari maliciós al dispositiu. En casos més extrems, fins i tot, una vegada ja tenen la informació de la víctima, la poden arribar a extorsionar i demanar diners a canvi de no fer-la pública. Per aquest motiu, el més recomanable en cas de rebre una d'aquestes trucades internacionals de WhatsApp és no contestar i bloquejar el número perquè no ho tornin a intentar.