Les estafes a través de WhatsApp són cada vegada més habituals. Una de les més conegudes és la del fill en problemes, en la qual l'estafador envia un missatge a la víctima fent-se passar pel seu fill des d'un número que no és el seu. Ho fa amb l'excusa que se li ha trencat el mòbil i que ha hagut de comprar una altra SIM o demanar-li el mòbil a un amic. Després, li diu que ha tingut un problema i que necessita que li faci un ingrés de diners. En aquest cas, el fet que sigui un número diferent pot fer que sigui més fàcil adonar-se de l'estafa, però els ciberdelinqüents treballen per dificultar-ho cada vegada més.

Després del fill amb el mòbil trencat, arriba l'amic amb problemes a Bizum

Per no haver de fer-ho amb un número desconegut i aixecar sospites, ara els estafadors aconsegueixen el telèfon d'un contacte de la teva agenda i t'envien un missatge a través de WhatsApp fent-se passar per ell. De fet, es tracta d'una estafa dividida en dues parts i amb dues víctimes, tal com han explicat a La Tarda de Catalunya Ràdio. En primer lloc, els ciberdelinqüents, normalment amb una trucada demanant un codi de seguretat, aconsegueixen accedir al WhatsApp d'una persona, la primera víctima. Ja dins l'aplicació, envien un missatge a tots els seus contactes en la segona part de l'estafa per aconseguir els diners d'una segona víctima.  

En aquest missatge, normalment escrit en català de manera correcta, els estafadors, fent-se passar per la primera víctima, demanen al seu contacte si l'hi pot fer un favor. En cas de contestar a la conversa, li expliquen que necessita fer un pagament, però que té problemes a l'hora de fer un Bizum. Per això, li demana si li'n pot fer un o si li pot ingressar els diners en un compte corrent que li faciliten. Tot i que en la majoria de casos, sobretot depenent de la quantitat que demanin, les possibles víctimes no hi accedirien, pot ser que el contacte que estiguin suplantant sigui un familiar proper o un amic de màxima confiança. 

Què fer en cas de rebre aquest missatge?

El més recomanable en cas de rebre un missatge de WhatsApp d'algun contacte dient que li facis un Bizum és verificar que sigui ell, amb una trucada telefònica, abans de realitzar qualsevol ingrés. Tampoc s'ha de donar mai cap codi de verificació que t'enviïn al teu telèfon mòbil ni refiar-se de ningú, ja que els ciberdelinqüents han arribat a un punt que et poden estafar fent-se passar per algun conegut sense que te n'adonis. En cas d'haver caigut en el frau, les autoritats demanen recopilar tota la informació possible, fer captures de pantalla de la conversa, guardar el justificant de pagament, avisar el banc i anar a denunciar-ho a comissaria.