Sobre la taula dels Mossos d'Esquadra hi ha diverses carpetes obertes i calentes. Una d'elles, a més del crim organitzat internacional —amb el tràfic de marihuana com a epicentre, i tota la violència que en radia—, és la multireincidència, un gruix de persones que s'han especialitzat, per necessitat —pocs— o per la rendibilitat del modus operandi —la majoria—, a cometre delictes de manera reiterada a Catalunya, on han trobat un terreny adobat per fer-ho i que escapa, fins i tot, de la capacitat de la policia catalana per fer-hi front. Generen inseguretat i posen en risc un dels elements que els polítics han adoptat com a mesura els darrers anys: la percepció de seguretat.

Els Mossos han posat en marxa un pla especial per intentar abordar-ho des de diverses perspectives, no només la policial, buscant complicitats amb altres agents, públics i socials, que, segons la policia catalana, també tenen un paper clau en l'abordatge d'aquest problema, que acaba evidentment xocant contra el Codi Penal, però que té derivades socials prèvies. L'han batejat com a Kanpai, que vol dir ‘brindis’ en japonès, i l'ha liderat l’intendent de la Prefectura Toni Rodríguez, que va rebre l'encàrrec d'aquest projecte com una de les prioritats del Departament d'Interior de Núria Parlon, una consellera que, alineada amb el president Illa, ha explicat des del minut zero que la seguretat és una de les prioritats del Govern actual. Per tenir una imatge fixa de la situació actual amb aquesta multireincidència i com és que a casa nostra s'hi ha instal·lat amb aquesta força, els Mossos han radiografiat dues potes claus: qui són els lladres que actuen a Catalunya i què falla, en el nostre sistema, que fa impossible combatre, ara per ara, els multireincidents que s'han fet els amos i senyors, entre d'altres, del centre de Barcelona.

Qui són els multireincidents que roben a Barcelona?

Els Mossos han identificat tres grups de lladres que reiteren en els fets delictius a Catalunya, sobretot a l'àrea metropolitana, i que es mouen fàcilment pels municipis a tocar de Barcelona fent robatoris o furts. Els que venen d'entorns marginals, alguns cops amb dependències a la droga, roben per necessitat. Els Mossos alerten que és una minoria, però també n’hi ha. Aquí és on hi ha més persones de nacionalitat espanyola. També hi ha un segon bloc, amb barreja entre nacionals —pocs— i estrangers —la majoria—, que han optat pel robatori com a manera de viure, però sense cap organització ni grup estructurat. També han detectat un tercer bloc, molt més perillós, amb bateries de diferents nacionalitats, organitzats gairebé exclusivament per cometre delictes, que han batejat com a “professionals”. I aquí hi ha de tot. No només els que de manera professional i organitzada assalten persones al centre de Barcelona per robar mòbils o carteres —que poden ser magribins o de l'Est—, també s’hi sumen altres persones que fan robatoris en cotxes —persones de Sud-amèrica— o furts aprofitant descuits —amb persones de l'Est. N’hi ha de tot.

En total, segons les dades dels Mossos d'Esquadra, a l'àrea metropolitana hi ha 2.700 individus identificats que han festejat amb algun tipus delictiu d'aquests, dels quals 451 es consideren multireincidents, que no deixen de ser multidetinguts; alguns encara no tenen sentències fermes i, sobre el paper, encara no són multireincidents —que és un terme judicial. D’aquests detinguts de manera reiterada a casa nostra, la majoria tenen una mitjana de 8 detencions i uns 20 fets delictius cada un. Això, alerten especialistes dels Mossos, és només una petita part dels fets reals, ja que no sempre són enxampats ni sempre són arrestats.

Què falla? El sistema no pot aturar els multireincidents

Però si estan identificats, els agents de paisà els coneixen i saben on treballen, com ho fan i on anar-los a buscar, què falla? Com és que no es pot acabar amb aquests lladres, retornar-los als seus països i treure'ls de circulació? Els Mossos veuen amb els canvis sobre la multireincidència aprovats al Congrés dels Diputats de Madrid, a proposta de Junts, que comencen a donar fruits, però encara és molt aviat. Però els analistes que han liderat aquest nou pla Kanpai també han detectat que, si no canvien altres de les potes de la guerra contra els multireincidents, el sistema no té capacitat de revertir la situació ni que es detinguin i s'entreguin al jutjat un cop i un altre.

L’intendent Toni Rodríguez ha detectat sis deficiències al sistema que el converteixen en un aliat dels multireincidents, que han vist com a Catalunya, i a l'Estat en general, per la composició social i el Codi Penal, és un lloc ideal per sobreviure cometent delictes. Des dels Mossos s'assegura que la fragmentació del sistema, amb interessos dispars en cada actor —policia, serveis socials, jutges, fiscalia, sistema de salut, mitjans de comunicació—, complica la reacció unitària al fenomen. També asseguren que la precarietat de recursos evita una resposta eficaç. Des de la Prefectura s'ha iniciat, asseguren, una auditoria interna per analitzar si els recursos són suficients i si estan ben organitzats per fer front a la multireincidència.

També asseguren que la manca de flexibilitat del sistema evita poder donar respostes més concretes i quirúrgiques al problema de la multireincidència, sumat, també, clar, a un sistema legal anacrònic, completament desfasat. Els Mossos, en aquesta anàlisi, i segons han explicat els responsables del pla, també creuen que el sistema no té visió de perspectiva i que sempre vol resultats a curt termini, un fet que és complicat d’assolir i que cal treballar a llarg termini, tot i la immediatesa de resultats que, políticament, es volen aconseguir. Alhora, també asseguren que cal que el cos policial, com també tot el sistema públic, sigui més eficaç tecnològicament. Sense anar més lluny, el sistema informàtic que gestiona totes les dades dels Mossos és de 1999. Ha plogut, des de llavors. L’intendent de la Prefectura, Toni Rodríguez, ha assegurat que, tal com també ha fet la Generalitat de Catalunya, el cos necessita aplicar nous sistemes informàtics per transformar-se i adaptar-se als nous temps.

Kanpai, o un brindis al sol

Totes aquestes deficiències que ara els Mossos han posat sobre la taula fan que el sistema no tingui una resposta per a les persones que han optat, per A o per B, a delinquir de manera reiterada. El sistema ha perdut la capacitat de castigar, i, per tant, de dissuadir. Amb el sistema en fallida, el delinqüent sap que robar li sortirà més a compte que no fer-ho. Però és que el sistema no només no pot castigar, tampoc pot seduir-lo. No hi ha alternativa legal que es pugui posar sobre la taula. Això fa, en definitiva, que la guerra contra el multireincident, que veu que a Catalunya robar, ni que sigui de manera reiterada, surt a compte, sigui gairebé impossible. És per això que el pla dels Mossos, aquest Kanpai, també s'obre a parlar amb els altres actors que formen part de l'equació per aconseguir canviar les condicions que facin més difícil la vida als multidetinguts i que marxin del nostre país o que canviïn el modus vivendi. No és un repte fàcil el que s'han proposat els Mossos. Que tot plegat no acabi només amb un 'kanpai' al sol, el temps ho dirà.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!