Una de les preocupacions dels Mossos d’Esquadra, pel grau d’inseguretat que genera —percepcions incloses—, és la multireincidència. Es tracta de persones, majoritàriament estrangeres, que han trobat a casa nostra el seu modus vivendi, aprofitant-se d’un sistema fallit que no només no facilita una sortida legal per a aquells que podrien optar per abandonar la delinqüència, sinó que també ha perdut la capacitat de castigar i, per tant, de dissuadir els lladres d’actuar. Si surt més a compte robar que no fer-ho, a causa de la fallida del sistema judicial —penes baixes, saturació, tempos excessius—, què et pot portar a no fer-ho?

Els darrers mesos, amb l’aplicació del pla Tremall, els Mossos han posat el peu al coll als multireincidents a Barcelona, amb una gran tasca a la ciutat liderada per la comissària Montserrat Estruch i l’intendent Rafa Tello, cap de seguretat ciutadana de la regió. Han desplegat dispositius específics per combatre cada modalitat delictiva: des dels lladres de rellotges fins als que actuen amb patinet o aprofiten els descuits per buidar carteres al metro. Però el que han detectat els Mossos és que l’acció concreta a Barcelona ha expulsat els lladres, sigui de manera temporal durant els operatius més intensos o ja de manera estable. Ara bé, com diu la teoria, els lladres no desapareixen. Com a molt, es transformen i, en la majoria de casos, es desplacen a un altre lloc on les condicions per actuar siguin més favorables. Això és el que ha passat els darrers mesos, segons fonts policials.

Pressió dels lladres a Barcelona

Els lladres han notat la pressió a la ciutat de Barcelona, amb els reforços dels grups operatius de paisà i dels agents uniformats de seguretat ciutadana (que fan el 80% de les detencions), així com amb unitats d’investigació reforçades per intensificar la lluita. I han començat a actuar en altres llocs, com ara l’aeroport de Barcelona, molt castigat pels furts, o també a l’Hospitalet de Llobregat i a Badalona. Tot i que administrativament queden fora de la ciutat de Barcelona i, per tant, de la pressió regional, en la pràctica les fronteres no existeixen i els lladres ho saben.

Kanpai per tota l'àrea metropolitana

Ara els Mossos, en detectar aquesta exportació de lladres cap als municipis veïns, han decidit traslladar el pla Tremall a tota l’àrea metropolitana, ampliant l’àmbit d’actuació a Badalona i a l’Hospitalet de Llobregat, amb reforç dels equips d’ordre públic i una major coordinació amb la Policia Nacional, sobre qui recau, ara com ara, la competència en matèria d’estrangeria. Actualment, a la ciutat i a les zones d’influència, segons dades dels Mossos, hi ha un total de 451 persones multidetingudes que han convertit els robatoris i els furts en el seu modus vivendi. Els Mossos han fet una radiografia del fenomen, analitzant també les deficiències d’un sistema en fallida que fa que molts d’ells optin per no canviar de “feina” ni marxar de l’Estat.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!