Els Mossos d'Esquadra han repensat el model que tenen per fer front als multireincidents que actuen al centre de Barcelona i en altres punts de l'àrea metropolitana, canviant el model que fins ara servia per atacar-los, amb dispositius concentrats en zones concretes, per un pla de pressió global a tota l'àrea metropolitana. Amb l'activació del pla Kanpai —que vol dir "brindis" en japonès—, han activat un dispositiu que supera les fronteres dels districtes de la ciutat de Barcelona i també les de les regions policials, i que busca pressionar els lladres a tota l'àrea metropolitana, amb més presència i també millorant les investigacions i tota la documentació dels atestats, per detenir més, però també millor.

Si fins ara era el pla Tremall qui feia aquesta feina a la ciutat de Barcelona, amb derivades de dispositius contra els furts amb patinets o els robatoris de motos, per exemple, que tots tenien els seus noms concrets i que també es duien a terme, amb altres noms, a les regions Metropolitana Sud i Metropolitana Nord, ara els Mossos han optat per centrar tots els dispositius sota un de sol: el Kanpai, que arrenca aquest dijous. Un gran Tremall a tota l’àrea metropolitana, per actuar de manera coordinada entre totes les regions i amb la implicació d’altres serveis, com ja es feia amb el Tremall de Barcelona, com la unitat de drons, l’ARRO i la BRIMO, que assumiran més protagonisme, segons els ideòlegs d’aquest nou pla de guerra contra els multireincidents.

Pressió a l'àrea metropolitana i més Policia Nacional

Aquest nou pla, liderat pels intendents Toni Rodríguez, de la Prefectura, i Rafa Tello, cap de seguretat ciutadana de Barcelona, inclou també acció reactiva al carrer amb dispositius de saturació per caçar, amb agents uniformats i de paisà, els delinqüents que han convertit el centre de Barcelona en el seu modus vivendi. El pla, però, no només impactarà aquesta zona zero —on grups de joves magribins cometen reiteradament delictes contra el patrimoni, ja siguin furts o robatoris amb violència—, sinó que també actuarà a l’aeroport del Prat, on els darrers mesos s’han detectat bateries de lladres de l’Est que furten als turistes que arriben al nostre país. També es desplegarà a les línies del metro i, de manera simultània, a l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i al mateix aeroport, amb la participació de tots els comandaments de les comissaries implicades, per donar una resposta coordinada i evitar que els lladres, si detecten operatius policials, canviïn de lloc i castiguen altres barris mentre la policia concentra esforços en punts concrets.

Els dispositius seran de 24 hores, orientant els serveis a objectius concrets, segons la modalitat del multireincident a cada lloc: siguin els "mirapins" que actuen al transport públic fixant-se en el PIN de les targetes de crèdit per després robar la cartera; els furters de carretera, que ataquen turistes a la sortida de l’aeroport; o els lladres que estiren bosses de mà o joies a Ciutat Vella. No és res nou. Els grups de paisà ja havien organitzat dispositius d’aquest tipus, concrets contra grups organitzats amb modus operandi especialitzats —com els lladres de rellotges o els que es desplacen amb patinet—, però ara es farà a gran escala. A més, aquests dispositius també comptaran amb més presència de les policies locals de cada municipi i també de la Policia Nacional, a qui correspon el compliment de la llei d'estrangeria, una competència que, ara com ara, encara tenen en exclusiva, també a Catalunya. La majoria d’aquests lladres multireincidents són persones estrangeres que, molts cops, no tenen regularitzada la seva situació al nostre país. Tot i això, els processos d’expulsió, que lidera la Policia Nacional, no funcionen amb l’agilitat que seria necessària. Igualment, també s'agilitzarà la coordinació amb la Policia Nacional per detectar l'arribada a Catalunya de bateries de lladres multireincidents professionals per poder-los detectar abans que comencin a actuar i no com ara, que se'ls detecten quan ja han actuat.

Més Brimo i ARRO fent seguretat ciutadana

També s’incorporaran en aquests dispositius a tota l’àrea metropolitana equips de la Brigada Mòbil i de l’ARRO de les tres regions implicades. Si bé fins ara els agents d’aquestes unitats, amb formació antiavalots, ja participaven en els operatius, ara es vol que assumeixin més tasques de seguretat ciutadana, amb patrullatges i saturacions de l’espai públic, i també que puguin intervenir en inspeccions en locals on es creu que es poden amagar els lladres i també els receptadors, un dels elements clau del negoci: les persones que compren, tot i saber que és robat, el material que els multireincidents roben a la via pública.  Caldrà veure com s’encaixa aquest increment d’hores de servei de les unitats especialitzades, com l’ARRO i la BRIMO, amb les necessitats arreu del país. Només cal recordar que la zona de Salt i la Font de la Pólvora han registrat incidents les darreres setmanes i que, alhora, cada cop hi ha més incidents amb armes de foc per tot Catalunya, sobretot relacionats amb el narcotràfic de marihuana. Fa pocs dies, un tiroteig a Olivella i un mort en un altre tiroteig a Olesa de Montserrat, en un narcoassalt.

Sigui com sigui, amb aquest "Tremall plus" —com quan es va posar en marxa el "Daga plus", contra les armes blanques—, amb un reforç i una saturació de l’espai públic, es busca combatre la multireincidència detenint els lladres i també obtenint més coneixement sobre el fenomen, per anar adaptant el pla i les accions cap a llocs més efectius. Els mateixos impulsors d’aquest nou pla Kanpai avisen que els resultats no seran immediats i que no només amb acció policial es podrà acabar amb els multireincidents.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!