Els anomenats llamps latents o adormits poden ser responsables d'incendis forestals. De fet, un llamp latent sembla ser la causa de l'incendi de la localitat de Laspuña, a Osca, que es va iniciar dijous passat 25 d'agost. Encara que no sempre és així. El problema que hi ha amb els llamps latents és que poden passar diversos dies des que impacten en un arbre fins que comença la combustió. Per aquesta raó es consideren un perill, ja que el foc comença sense que ningú s'ho esperi. D'aquesta manera, el llamp pot romandre "adormit" o "guardat", amb una combustió molt més lenta a l'interior i, si canvien les condicions, pot prendre de forma inesperada.

El perill dels llamps latents

En aquests casos, els incendis provocats per llamps latents poden començar fins i tot un dia o dos després de la mateixa tempesta, per la qual cosa pot ser especialment perillós i la vigilància per part dels agents forestals resulta determinant per frenar-lo a temps. "Quan en una tempesta el llamp cau en l'arbre, entra per l'interior del mateix i se'n va per les arrels. Això és molt més freqüent quan hi ha bastant humitat en l'ambient. En haver-hi falta d'oxigen en les arrels —i a l'interior de l'arbre— aquest no pren. Per això es va generant de forma una combustió interna molt lenta", explica Rosalía Fernández Ameneiro, responsable de la informació meteorològica a Mediaset España, a NIUS.

Segons l'experta, aquesta situació de combustió interna pot durar hores o, fins i tot, dies i n'hi ha prou que canviïn les condicions meteorològiques, com que baixi la humitat, perquè el foc intern de l'arbre pugui sortir a l'exterior amb la greu conseqüència d'originar un incendi de manera molt ràpida. Això vol dir que, aquesta combustió subterrània i lenta, té molt poc oxigen, però quan entra un agent extern, com un corrent d'aire o similar es dispara la velocitat de combustió i es produeix l'incendi. Les brases es pot reactivar. Per aquesta raó és aconsellable vigilar els focus dels incendis durant uns dies.

Una difícil detecció

A tot això se li afegeix un inconvenient. I és que els llamps latents només es poden detectar a través de càmeres tèrmiques, i no tots els municipis d'Espanya en disposen. A més, si el terreny on es produeix la tempesta és escarpat i de difícil accés, els experts no poden accedir-hi per detectar-los. Un arbre afectat no mostra el procés de combustió interna que genera fins que, desafortunadament, s'incendia. Per això el que se sol fer és vigilar les zones boscoses que han patit una tempesta elèctrica i a vegades refrescar amb aigua la zona.

Incendis a Espanya

Deixem enrere un estiu amb una incidència "extremadament alta" en la formació d'incendis forestals, segons explica Eduardo Rojas Briales, degà del Col·legi d'Enginyers de Muntanyes. Les principals causes han estat els llamps, encara que també entren en joc les negligències de les persones. En concret, aquest estiu de 2022, alguns dels grans incendis forestals han estat provocats per aquests motius.