Els incendis dins les cases poden ocórrer per múltiples motius, tot i que normalment solen estar relacionats amb l'electricitat, com ara un curtcircuit, amb diferents fonts de calor (com poden ser els fogons, les xemeneies, estufes una cigarreta) o amb una fuita de gas. Les flames, en originar-se dins una casa amb múltiples objectes inflamables, acostumen a desenvolupar-se ràpidament, tal com apunten els Bombers de Barcelona, i poden afectar una habitació o bé tota la llar. Sigui el que sigui el que el provoca, és molt important que els habitants de la casa coneguin que s'ha de fer des que el foc comença a desenvolupar-se, per tal de poder-se protegir i evitar víctimes. Per això, recollim els cinc consells dels Bombers, així com recomanacions, per actuar davant un incendi a casa

La primera recomanació és de caràcter preventiu: obtenir un detector de fum

La primera recomanació que fan els Bombers no es refereix tant al fet de com actuar en cas d'incendi a casa, sinó que se centra en la prevenció. Els Bombers de Barcelona recomanen comprar i instal·lar un detector de fum, el preu del qual oscil·la entre els 10 i els 15 euros i que poden comprar-se a ferreteries o botigues especialitzades. Després de col·locar-lo en un lloc adient, que és al sostre d'un passadís o distribuïdor que connecti amb totes les habitacions, el detector entrarà en funcionament i alertarà mitjançant un senyal acústic de la presència de fum, de manera que els habitants de la casa tindran temps de sortir-ne, d'alertar els Bombers i fer accions d’autoprotecció. 

Què fer en cas d'incendi a casa? Les recomanacions dels Bombers

A continuació, resumim les cinc principals recomanacions i consells dels Bombers sobre com actuar i què fer en cas d'incendi a casa. 

1. Fugir de l'incendi, en cas que puguis veure la sortida i sigui accessible

El primer consell que donen els Bombers de Barcelona en cas de patir un incendi a casa és molt senzill: fugir. No obstant això, els Bombers recomanen fugir si "el foc és a casa, no saps si el podràs apagar i, malgrat el fum, pots veure la sortida". És el primer consell perquè, tal com hem exposat, el foc es propaga molt ràpidament i és fàcil que en qüestió de minuts el fum sigui tan espès que impedeixi veure les portes o finestres. 

2. Tancar totes les portes en cas de fugir

Els Bombers recomanen que, en cas que existeixi l'opció de fugir, s'abandoni la casa, però sempre tractant de deixar les portes tancades per tal de confinar les flames i evitar que el fum es propagui tan ràpidament. També recomanen col·locar objectes, especialment roba molla, sota la porta

3. Alertar els bombers i els serveis d'emergències un cop estiguis fora de perill

Seguint amb la recomanació principal de fugir de la casa o pis incendiat, els Bombers de Barcelona recomanen que es doni l'alerta als serveis d'emergències a través del telèfon 112 un cop els habitants siguin fora de perill. Altres consells per fugir de l'edifici en flames són el de no fer servir l'ascensor, baixar les escales sense córrer posar-se un mocador o alguna peça de roba a la boca en cas que hi hagi dificultats per respirar a causa del fum. 

4. Durant la fugida, no córrer i tenir sempre les mans lliures

Els Bombers recorden la importància de no córrer durant la fugida, ja que això pot generar altres incidents com ara estampides humanes, cosa que pot provocar lesions i ferides entre les víctimes de l'incendi. A la vegada, també recalquen la importància de tenir les mans lliures, per evitar que els objectes caiguin o generin contratemps durant l'evacuació. Finalment, recorden que mai s'ha de tornar per recollir res

5. En cas que no puguis fugir de casa, segueix aquests consells: 

Tot i que el més òptim sempre és intentar abandonar la casa incendiada, això no sempre és possible, ja que pot haver-hi molt fum i això pot impossibilitar veure la sortida, o la por del moment pot paralitzar el cos. Per aquest motiu, si no es pot sortir de la casa o del pis en flames, els Bombers recomanen, en primer lloc, anar a un espai que estigui encara lliure de flames i fum, i tancar la porta per confinar el foc, col·locant, a poder ser, roba molla a les escletxes d'aquesta. A continuació, els cossos d'emergències aconsellen obrir la finestra i deixar-se veure, de manera que els veïns puguin alertar els serveis d'emergències de la situació, però també aconsellen que la persona afectada per l'incendi alerti ella mateixa als Bombers. Sota cap circumstància recomanen amagar-se al lavabo o sota del llit.