Una pizzeria d'Osca (Aragó) ha acomiadat un treballador en pràctiques després de rebre una fulla de reclamacions de dos joves de 25 i 26 anys on denunciaven haver estat víctimes de racisme. Les noies, en rebre el tiquet, van observar que hi posava "taula parella noies gitanes". El treballador només portava una setmana en l'establiment i no ha aconseguit superar el període de prova per aquest tracte discriminatori.

Crítica pública a l'actitud del treballador

Va ser el pare d'una de les noies i membre de la Cofradia dels Gitanos a Osca qui va denunciar públicament el cas a través de les xarxes socials "perquè la gent prengui consciència i no torni a passar quelcom així mai més", va assenyalar. En resposta, va rebre diversos comentaris d'altres usuaris mostrant el seu suport i solidaritat.

L'empresa ja ha demanat disculpes

La reacció de la pizzeria no ha trigat a arribar i, a través d'un comunicat, ha admès que es tractava d'una actitud "inacceptable" i ha qualificat el fet de "puntual, que no reflexa els valors de l'empresa". També ha demanat perdó tant a les usuàries com a tota la comunitat gitana i ha explicat que s'estan intentant posar en contacte amb les afectades per demanar disculpes personalment. Finalment i a conseqüència d'aquests fets, la cadena responsable de la pizzeria ha decidit acomiadar el treballador que va atendre les dues noies, tal com ho ha anunciat la Fundació Secretariado Gitano (FSG) a Twitter.

Captura de Pantalla 2022 08 27 a les 14.36.38
Imatge del tiquet on es pot llegir "Taula parella de noies gitanes" / Twitter FSG

Les noies van demanar explicacions al local

Els fets van tenir lloc el passat diumenge, quan les dues joves van anar a sopar en aquesta pizzeria., com ja van fer altres vegades. Després de sopar, van demanar el compte, van pagar i van marxar. Però, una d'elles va mirar per casualitat el tiquet i va observar, sorpresa, que en el nom de la taula, el noi que les havia atès havia escrit "taula gitana". Enfadades, van tornar a la pizzeria per demanar explicacions. Malgrat que van rebre unes disculpes, les joves van decidir presentar una queixa formal.

L'antigitanisme, un delicte d'odi

Des de la Fundación Secretariadio Gitano (FSG) van mostrar en tot moment el suport a la família i van condemnar l'acte racista perquè "no és acceptable segregar o identificar a ningú per pertànyer a una ètnia o un col·lectiu per tenir unes característiques físiques determinades". Des del 14 de juliol, el antigitanisme es considerat com un delicte d'odi gràcies a la 'Llei Zerolo'.